
Det är i ett soligt och varmt Bromarv som Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet träffar pressen för att dra en snabb genomgång av vårens arbete med regeringens jämställdhetsprogram och vårdreformen.
Blomqvist har suttit med i den ministerarbetsgrupp som har berett vårdreformen. Regeringens jämställdhetsprogram har också hört till hans jobb som jämställdhetsminister.
Det är fråga om två politiskt tunga paket, som genomförts under en vår som ändå präglats mest av coronaepidemin.
- Mitt arbete som minister har ändå fungerat ganska normalt, förstås med de förändringar som alla som jobbat på distans har varit med om, säger Thomas Blomqvist.
Han har ändå inte jobbat från sitt hem i Tenala utan mestadels åkt till Helsingfors. Kontakterna till kollegerna i de övriga nordiska länderna har däremot skett på distans.
- Samarbetsministrarna har mötts på distans och i många avseenden fungerar det bra, men det är klart att det småningom skulle vara bra med fysiska möten. Det ger bättre möjligheter att gå mera in på djupet, säger minister Thomas Blomqvist.
Effekterna på samhället oroar
Nästa år ska Finland vara ordförande för det Nordiska ministerrådet och det är något som också har sysselsatt Thomas Blomqvist den här våren.
- Det är effekterna på samhället i stort som har oroat mig. Vi har varit tvungna att stänga ner samhället och rekommendera finländarna att vara försiktiga, säger Thomas Blomqvist.
Han återkommer flera gånger till att coronakrisen har medfört att det psykiska illamåendet har ökat.

Förutom många möten kring coronaepidemin och arbetet med vårdreformen har Blomqvist också jobbat med regeringens jämställdhetsprogram.
Programmet är klart. Det ska ännu godkännas av statsrådet, men i dokumentet finns nu, punkt för punkt, nerskrivet de åtgärder som regeringen vill vidta för att förbättra jämställdheten i Finland.
Olika intresseorganisationer har också bidragit med sina synpunkter och de finns också med i det pinfärska jämställdhetsprogrammet.
- Jämställdhetsprogrammet ska förhoppningsvis godkännas ännu den här veckan och vi får återkomma till detaljerna, men där finns en hel del konkret, säger Thomas Blomqvist.
Han nämner bland annat hur man kan motverka sexuella trakasserier på arbetsplatser och i samhället överlag. Där finns också nerskrivet hur man kan öka jämställdheten på arbetsmarknaden, lika lön och lönetransparens.
- Viktigt är också att jämställdhetsarbete inte är något som ska göras separat utan alltid vara en naturlig del när vi till exempel gör nya reformer eller i vårt budgetarbete, säger Thomas Blomqvist.
Här kan du höra mera hur Thomas Blomqvist har hanterat coronakrisen både på jobbet och privat.
Minister Thomas Blomqvist sommarpratar i Yle Vega på onsdag (24.6).