Hoppa till huvudinnehåll

Nu får mamma Karin ta emot besökare öga mot öga igen – Karleby slopar besöksförbudet på äldreboenden

Personer utanför ett fönster där en äldre dam tittar ut.
Karin Blomqvist får snart träffa barn, barnbarn och barnbarnsbarn öga mot öga igen. Telefonsamtal och träffar utomhus har inte kunnat ersätta riktiga samtal, enligt dottern Gun-Maria Biskop. Personer utanför ett fönster där en äldre dam tittar ut. Bild: Privat/Gun-Maria Biskop Karleby,äldreboende,coronavirus,karin blomqvist

Nu tillåts besök på äldreboenden i Karlebyregionen igen. Max två gäster tillåts i taget, besöket får vara högst två timmar och besökarna ska ha full skyddsmundering.

För Gun-Maria Biskop är det en stor glädje att igen få komma hem till mamma Karin Blomqvist, snart 94, för att pyssla om henne.

– Det låter helt fantastiskt underbart. Ett samtal med henne öga mot öga är något helt annat än telefonsamtal, säger Biskop.

Biskop säger att själva pysslandet och att se till att allt är i ordning i mammans rum har varit en viktig del av vardagen.

Mamma Karin har fem barnbarn och flera barnbarnsbarn i regionen och är van vid att få besök många gånger per vecka. Att inte få träffa de yngre har försämrat hennes hälsa, enligt Biskop.

– Hon har kanske inte varit deprimerad men väldigt ledsen och flera gånger frågat sig om hon ska dö i corona eller ett fängelse, att det går ut på ett och samma. Hon säger att hon levt så länge att den enda glädjen är de nära och kära som hälsar på och hon undrar varför också det ska tas ifrån henne, berättar Biskop.

Personalen delar ut skyddsutrustning till besökare

Alla besökare ska ha på sig skyddsdräkt, handskar och kirurgiskt mun- och nässkydd. Personalen på boendena hjälper till med desinfektion och delar ut skyddskläderna.

Också när anhöriga träffas utomhus måste besökare ha på sig mun och-nässkydd och handskar.

– Soite tolkar social- och hälsovårdsministeriets direktiv och har kommit fram till det här. Vi har en lugn situation och inga nya fall. Så på grund av det och mänskliga orsaker kan vi slopa förbudet, säger områdeschef Maija Juola på Soites äldreomsorg.

maija juola är verksamhetsområdeschef  på hälsovårdssamkommunen Soite
Arkivbild. Maija Juola säger att om situationen kräver det kan man snabbt införa besöksförbud igen. maija juola är verksamhetsområdeschef på hälsovårdssamkommunen Soite Bild: Yle/Kjell Lindroos Soite,Karleby,maija juola

Hon poängterar att det fortfarande finns begränsningar även om man nu slopar förbuden.

– Det ska gå att kontrollera, begränsningarna är otroligt viktiga. Och ett absolut krav är att man använder skyddsutrustning.

Vi inför inte fri rörlighet utan begränsad. Ett absolut krav är att man använder skyddsutrustning.― Områdeschef Maija Juola, Soite

Och har man några symptom får man absolut inte komma på besök.

Men Vasa och Jakobstad tolkar direktiven annorlunda?
– Ja men vi inför inte heller fri rörlighet utan begränsad. Man får bara träffas i den boendes rum, inte i allmänna utrymmen.

Enligt Juola har man beredskap att snabbt återinföra besöksförbud igen ifall situationen förändras.

– De äldre saknar sina anhöriga och de anhöriga är oroliga då de inte får se sina nära.

Men enligt Juola har redan nu har flera anhöriga hört av sig och sagt att så länge vädret är fint så träffas man helst utomhus.

Fönsterträffar gjorde livet lättare

Lite lättare blev vardagen när familjen i april började med det som Biskop kallar "fönsterträffar". Biskop föreslog att personalen skulle hjälpa mamma Karin till fönstret som vetter mot gatan.

Kvinna som tittar ut genom fönster.
Karin Blomqvist fyller snart 94 och en stor glädje i livet är besöken från nära och kära. Kvinna som tittar ut genom fönster. Bild: Privat/Gun-Maria Biskop Karleby,äldreboende,blomqvist

– Så fick hon se oss på riktigt. Per telefon hör man inte riktigt och det var bättre att hon såg oss, att vi finns kvar och finns nära.

Den senaste tiden har familjen träffats utomhus några gånger per vecka. Familjen har valt att träffas många generationer samtidigt så att personalen inte behöver ta ut mamman så många gånger per vecka. Biskop känner att personalen inte har tid, hur flitiga de än är blir det svårt att uppfylla allas önskningar.

Att besöksförbudet hävs är alltså en stor glädje för Biskop, men samtidigt sätter det mer ansvar på de anhöriga.

– Det gäller att vara restriktiv med hur och var man rör sig nu. Jag vill inte vara den som drar dit smittan.

Vasa: Svårt få stopp på smitta om den kommer in på boende

I Vasa får klienterna på äldreboendena fortsätta träffa sina anhöriga utomhus. De anhöriga kan också ta hem sina äldre för ett kortare besök.

Det är endast i undantagsfall och då det gäller vård i livets slutskede som anhöriga har tillåtits komma in på boendena.

Enligt Eila Nyby som är tf chef för serviceboende har Vasa sjukvårdsdistrikt tolkat de nationella riktlinjerna som att besök på äldreboenden fortfarande inte rekommenderas.

När man tänker på att de hälsomässigt är de allra svagaste i samhället så behöver man skydda dem― Eila Nyby, tf chef för serviceboende, Vasa stad

– Närkontakt med anhöriga är väldigt viktigt men när man tänker på att de hälsomässigt är de allra svagaste i samhället så behöver man skydda dem. Och så har vi sett att när en insjuknar på ett boende så är det svårt att få stopp på viruset, säger Nyby.

Vanhus istuu osaston käytävällä Myyrmäen vanhustenkeskuksessa.
Arkivbild. Endast i undantagsfall kan anhöriga få besöka klienter på boenden i Vasa. Vanhus istuu osaston käytävällä Myyrmäen vanhustenkeskuksessa. Bild: Eleni Paspatis / Yle äldreomsorg,äldreboende,äldrearbete,äldrecentraler,omvårdnad ,långtidsvård,stolar,korridorer

Jakobstadsregionen har plexiglas

På äldreboendena i Jakobstadsregionen finns plexiglas så att anhöriga och boende kan sitta på varsin sida och prata. Men besöken sker utomhus. Ibland kan en anhörig stå på utsidan och prata i telefon med den boende på andra sidan fönstret.

Enligt chefen för äldreomsorgen, Pirjo Knif, lättade man förra veckan en aning på restriktionerna.

Pirjo Knif är chef för äldreomsorgen i Jakobstad
Arkivbild. Pirjo Knif berättar att äldre i Jakobstadsregionens boenden kan få åka på kortare besök till anhöriga. Pirjo Knif är chef för äldreomsorgen i Jakobstad Äldreomsorg,Jakobstad,pirjo knif

– Nu kan man till exempel gå ut med den boende men då behöver den anhöriga ha skyddsutrustning, åtminstone munskydd. Och man måste vara helt frisk och inte i karantän på grund av utlandsresa.

Anhöriga kan nu också ta hem klienten för ett kort besök.

Men kan man inte få in smitta på det sättet också?

– Det är inte meningen att det ska vara några stora samlingar i hemmet och helst utomhus där också. Det går bra nu då det är fint väder. Men det ska vara munskydd och avstånd, säger Knif.

Men besök på rummen tillåts alltså inte. Knif säger att man följer med om det kommer nya direktiv men hon gissar att nuvarande regler gäller åtminstone till slutet av juli.

Enligt Knif är det individuellt hur klienterna har upplevt coronatiden.

– En del har ganska stor släkt och är vana att ses ofta. De saknar att träffas. Men folk var väldigt glada då det gick att börja träffas på var sin sida om ett plexiglas eller ett fönster.

Läs också