Hoppa till huvudinnehåll

Snöfattig vinter och torr försommar talar för myggfattig sommar i södra Finland - regn kan förändra situationen

Mygga.
Det blir högst antagligen ingen myggsommar att tala om i södra Finland. Mygga. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press myggor,Mygga (mikrofon),Zikavirus,zika,Myggbett,insekter

Låglänta marker med mycket smältvatten plus en dos värme på det och ta-daa: Myggsommaren är ett faktum.
I södra Finland har vattnet saknats men inte värmen. Vad innebär det med tanke på myggen?

För två år sedan var sommaren exceptionellt torr, vilket ledde till att färre myggägg kläcktes. I fjol, 2019, var situationen en helt annan. Väderförhållandena då gav förutsättningarna för en riktig myggsommar.

Här gäller det ändå att inse att Finland är stort och att väderförhållandena varierar, vilket påverkar förekomsten av mygg.

I år ser det igen - åtminstone i Nyland - dåligt ut för myggen, men bra för alla dem som inte är hugade att spraya illaluktande myggmedel på all bar hud så snart man sticker ut huvudet genom ytterdörren.

Kravet är smältvatten och sol

I till exempel Lappland är situationen en helt annan än i östra Nyland.

- I mina ögon är Borgå en väldigt exotisk plats sedd ur polcirkelperspektiv. Jag har svårt att uttala mig om situationen där, men åtminstone här i södra Lappland har vi ordentligt med mygg just nu, säger amanuensen vid Lapplands landskapsmuseum och en av Finlands ledande myggexperter, Jukka Salmela.

Det som krävs för att sommaren ska bli myggrik är låglänta marker med mycket smältvatten.

Det finns okläckta ägg i marken. Där väntar de på gynnsamma förhållanden, så i teorin kan situationen ännu förändras― Jukka Salmela

Eftersom vintern var snölös i södra Finland, har det inte förekommit någon snösmältning och därmed heller inte vattensamlingar.

Det är i vattensamlingarna som mygglarverna kläcks. Är våren och försommaren dessutom varm så är förhållandena optimala för mycket mygg.

Närbild på en mygga på en arm.
Det är bara mygghonan som bits. Hon behöver blod för sin äggproduktion. Närbild på en mygga på en arm. Bild: Jari Kovalainen / Yle forskare,stickmyggor,myggor,larv,Hyönteinen (album),virussjukdomar,virus,Jollas,Tallmyr,tallmossar,virologi,Virologi,virologi,virolog

Okläckta ägg kan vakna till liv

Eftersom våren och sommaren tillsvidare har varit rätt så torr och nederbördsfattig innebär det att det finns okläckta ägg i marken.

- Man kan tala om en äggbank. Där väntar äggen på gynnsamma förhållanden, så i teorin kan det vara möjligt att förhållandena i södra Finland ännu förändras. Riktigt ordentliga störtregn kan få äggen att “piggna till” säger Salmela.

Trots eventuella störtregn med vattensamlingar som resultat, behöver myggorna efter det ännu upp till tre veckor i vattenpölarna innan de får luft under vingarna.

I praktiken är det ändå så, att det är vinterns snömängder och vårens och försommarens värmeförhållanden som bestämmer hurudana mängder mygg det blir.

- Det finns också myggarter som kan födas i flera generationer under ett år, men det kräver mycket regn och rätta förhållanden för att det ska lyckas, säger Salmela.

Ser illa ut - för myggen

Enligt Meteorologiska institutets prognos för de närmaste tio dagarna, är det så gott som enbart sol och värme att vänta.

I synnerhet om vädret ännu fortsätter så efter det, skulle det innebära att myggbanken i marken inte piggnar till vilket innebär färre myggor.

Regelbunden nederbörd skulle däremot få myggen att öka.

Semesterfirare torde hålla på det första alternativet medan insektsätande småfåglar säkerligen skulle rösta för alternativ två om de hade något att säga till om.