Hoppa till huvudinnehåll

Borgå och Lojo vill sitta med vid metropolområdets förhandlingsbord - och det borde de göra, enligt ny utredning

Personer som sitter i ett möte.
Borgå och Lojo vill vara med och bestämma. Arkivbild. Personer som sitter i ett möte. Bild: Mostphotos. möten,jobb

Funktionellt sett är Borgå och Lojo en fast del av huvudstadsregionen på samma sätt som KUUMA-kommunerna, men de får ändå inte sitta med kring bordet och bestämma om metropolområdets ärenden. Det här vill man nu ha ändring på.

Borgå och Lojo hör till varken delegationen för metropolpolitiken, Helsingforsregionens samarbetsmöte eller Helsingforsregionens MBT-avtal.

- Ingen har kunnat ge någon vettig orsak till varför avgränsningen är som den är. Ingen har heller motsatt sig att vi ska få vara med, men ingen verkar vara intresserad av att göra något åt saken om vi inte tar den i egna händer, säger Mika Sivula, Lojo stadsdirektör.

Vadå KUUMA och MBT?

  • KUUMA-kommunerna är huvudstadsregionens tio kranskommuner: Hyvinge, Träskända, Kyrkslätt, Kervo, Mäntsälä, Nurmijärvi, Borgnäs Sibbo, Tusby och Vichtis. Tillsammans med huvudstadsregionens fyra städer Vanda, Esbo, Helsingfors och Grankulla bildar de det som oftast räknas som metropolområdet i dag, Helsingforsregionen. Till exempel MBT-avtalet för Helsingforsregionen omfattar ovan nämnda 14 kommuner.
  • MBT-avtal är avtal om markanvändning, boende och trafik som upprättas mellan staten och de fyra stora statsregionerna Helsingfors, Tammerfors, Åbo och Uleåborg. I år upprättas nya MBT-avtal som ska gälla till 2031.
  • Helsingforsregionens samarbetsmöte är ett samarbetsorgan med förtroendevalda från KUUMA-kommunerna och huvudstadsregionens fyra städer.
  • Delegationen för metropolpolitik tillsätts för fyra år åt gången och ska ta ställning till särskilda frågor som berör Helsingforsregionen. Till delegationen hör sakkunniga från metropolområdet, samarbetsorganisationer, ministerier och till exempel näringslivet.
  • Poängen är att Borgå och Lojo inte är med i samarbetsorganen ovan, även om de påverkas av besluten som tas. Däremot är Lojo med i Helsingfors ekonomiska region, vilken är en annan sak än begreppet Helsingforsregionen.

Borgå och Lojo vill alltså vara med och bestämma när det görs stora planer som påverkar också dem.

- Ett bra exempel är MBT-avtalet som man behandlade i samband med den fjärde tilläggsbudgeten för några veckor sedan. Vi fick information om att staten och kommunerna börjar förhandla om trängselavgifter, säger Sivula.

- Vilka satt med kring förhandlingsbordet? Jo, metropolområdets fjorton kommuner. Även om trängselavgifterna är en extremt viktig faktor för tusentals Lojobor. Det samma gäller Borgå. Men vi sitter inte med kring de borden, fortsätter han.

Ny utredning: Borgå och Lojo tillhör metropolområdet

Borgå och Lojo har tillsammans beställt en utredning som gjorts av PD Timo Aro.

Utredningen som baserar sig på en statistisk analys behandlar Borgås och Lojos verksamhetsinriktning, växelverkan med och förbindelse till metropolområdet.

En medelålders man i blå kavaj i höstvy.
Utifrån statistiska nyckeltal som beskriver region-, befolknings- och samhällsstruktur, tillväxt, konkurrenskraft och sysselsättning samt boende, mobilitet och ärendehantering står Borgå och Lojo i ett positivt beroendeförhållande till huvudstadsregionen, enligt Timo Aro. Arkivbild. En medelålders man i blå kavaj i höstvy. Bild: YLE/Joni Tammela personer

Enligt Aros analys finns det ingen orsak till varför kommunerna inte skulle kunna vara med i metropolområdets olika forum.

Tvärtom skulle det gynna alla eftersom det då skulle bli lättare att samarbeta för kommunerna.

- När man jämför Borgå och Lojo med KUUMA-kommunerna så ser man att Borgå och Lojo uppfyller metropolkriterierna på nästan samma vis som en del av kranskommunerna, säger Aro.

Till exempel riktar sig pendeltrafiken från Borgå och Lojo nästan helt till metropolområdet, särskilt huvudstadsregionen.

Elielplatsen
Många Borgå- och Lojobor rör sig dagligen mellan hemmet och huvudstadsregionen. Arkivbild. Elielplatsen Bild: Yle/Carolina Husu Elielplatsen,Helsingfors,Buss,Helsingforsregionens trafik,Huvudstadsregionen (Helsingforsregionen),station

Också om man tittar på flyttströmmar så framhävs metropolområdet: över hälften av alla in- och utflyttningar riktar sig dit.

- I Borgå ligger prisnivån för bostäder nästan på samma nivå som i Vanda och den är högre än i nästan samtliga KUUMA-kommuner. Dessutom ligger antalet bostäder som blivit färdiga och sålda bostäder på en högre nivå än genomsnittet i KUUMA-kommunerna, säger Aro.

Ny regionindelning kunde gynna Borgå

Ytterligare en intressant sak som Aro tar upp är att Borgå till skillnad från Lojo inte hör till Helsingfors ekonomiska region, även om Borgå har starka band till huvudstadsregionen.

Borgå bildar istället Borgå ekonomiska region tillsammans med de mindre kommunerna Askola, Mörskom och Buckila.

- Om det blir ändringar i regionindelningen så kunde det för Borgås del vara motiverat att fundera på alternativet att bli en del av Helsingfors ekonomiska region, säger Aro.

Jukka-Pekka Ujula
Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula vill kunna vara med och bestämma om metropolområdets framtid. Arkivbild. Jukka-Pekka Ujula Bild: Yle/ Fredrika Sundén Jukka-Pekka Ujula,Borgå,stadsdirektörer

Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula påpekar ändå att det här inte är aktuellt just nu.

- Det är inte ett så akut ärende, men på sätt och vis så ser jag att Timo Aro har rätt. Om man byter ut hela systemet så är det ändå inte bara frågan om Borgå, utan det gäller hela Nyland, säger Ujula.

När det gäller tidtabellen för att komma med i metropolområdets olika samarbetsforum så hoppas Ujula och Sivula på att kunna göra framsteg i höst.

Borgå och Lojo skickade redan i början av året in ett gemensamt förslag om att de också ska kunna utse sina representanter till den nya delegationen för metropolpolitiken som regeringen ska tillsätta i år.

Följande steg är att Borgås och Lojos stadsstyrelser ska ta ställning till att ansöka om medlemskap i Helsingforsregionens samarbetsmöte.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland