Hoppa till huvudinnehåll

Hettan och torkan förstör för jordbrukarna: "Chanserna till en god skörd redan förstörda"

man ler mot kameran ute på gård
Fredrik Grannas. man ler mot kameran ute på gård Bild: Yle/Mari Latva-Karjanmaa lantbruk,österbottens svenska producentförbund

Mer eller mindre hela svenska Österbotten är hårt drabbat av torkan och läget börjar bli svårt, säger jordbrukare. För att kunna hoppas på en normal skörd behövs regn.

– Chanserna till en god skörd är redan förstörda, säger Fredrik Grannas som är ombudsman vid Österbottens svenska producentförbund.

Grannas är själv jordbrukare i Vörå. Torkan är mest kännbar från Vörå och söderut, men med stora lokala variationer.

– Vi har fått alldeles för lite regn sedan sådden och kommer det inget regn inom kort är vi på väg mot en dålig skörd och uteblivna inkomster.

Ett stilla regn i några dagar skulle göra susen och rädda mycket, enligt Grannas. Men inga regn är utlovade för den närmaste tiden så för varje dag som går försämras läget, alla grödor behöver vatten.

Läget bättre i norr

Den åskskur som föll ett par dagar före midsommar var väldigt lokal, påpekar Grannas. Den gynnar förstås bara de grödor som fick vatten just då.

– Just de åkrarna klarar sig i några veckor framåt, men på andra ställen försämras förutsättningarna för skörden för varje dag som går. Detta gäller speciellt på lermarker som är sämre att hålla fukt.

För norra svenska Österbotten ser det aningen bättre ut, enligt Grannas.

– De kom senare igång med sådden och har mer fukthållande marker än längre söderut. Där är det fem före att bli torrt, medan för Vörå och söderut är det redan för torrt, sägher Grannas.

Torkan påverkar inte endast längs kusten, utan stora delar av landet lider av för lite regn, skriver lantbrukssällskapet Pro Agria i ett pressmeddelande. Hettan som följer med den pågående värmeböljan drabbar också en del grödor hårt, samtidigt som många skadeinsekter frodas i de höga temperaturerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten