Hoppa till huvudinnehåll

Inga besked om JVM ännu – IIHF väntar fortfarande på NHL:s beslut: ”Kan bli problem med hallen om de inte hinner avsluta säsongen i tid”

Juniorlejonen vinner JVM-guld!
Finland vann JVM-guld 2019. Juniorlejonen vinner JVM-guld! Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland Finlands herrjuniorlandslag i ishockey

Herr-VM i slutet av maj, dam-VM i april. Men IIHF kunde inte på måndagen slå fast när junior-VM ska gå av stapeln. Det eftersom turneringen ska arrangeras i Kanada där NHL-säsongen i allra högsta grad inverkar på också JVM.

I normala fall brukar junior-VM spelas vid årsskiftet. Nästa vinter är tanken att turneringen skulle arrangeras i Edmonton och Red Deer i Kanada – men på grund av frågetecknen kring NHL-säsongen kunde IIHF inte fatta beslut om JVM på sitt möte på måndagen.

– Men allt annat kunde vi spika. Det beror egentligen bara på att vi måste vänta och se vad NHL bestämmer sig för att göra. Deras säsong kan dra ut på tiden så mycket att det blir problem med hallen i Edmonton, säger IIHF:s viceordförande Kalervo Kummola till Yle.

NHL har redan tidigare meddelat att säsongen kommer att spelas klart i två städer. Vilka de här två städerna är har ligan inte ännu bekräftat, men enligt bland andra The Athletic (bakom betalmur) är det Las Vegas, Vancouver – och Edmonton som är de största favoriterna.

Enligt The Athletic ska Edmonton dessutom ha satsat stort på sin ansökan om att få arrangera matcher. Staden ska kunna erbjuda förhållanden som liknar en OS-by.

Inte aktuellt med flytt till annat land ännu

Förhoppningen är att NHL-säsongen kan spelas klart i god tid före jul, då JVM normalt brukar köra igång – men eftersom coronaläget har försämrats i USA den senaste tiden är det långt ifrån säkert att tidtabellen håller.

Enligt The Athletic ska NHL ändå inte vara oroliga för läget i Las Vegas, trots att antalet bekräftade fall av covid-19 ökat i delstaten Nevada den senaste tiden. Läget är inte lika illa i Kanada.

JVM-arrangörerna ska också ha intygat IIHF om att de kan arrangera turneringen som normalt.

– I mitt tycke verkar det inte vara allt för akut i Kanada just nu, säger han och tillägger att en alternativ tidpunkt för JVM kunde vara då NHL har paus i februari. NHL har ändå skickat signaler om att All Stars-veckan 2021 kunde inhiberas för att spela klart säsongen snabbare.

Hur sannolikt är det då att JVM flyttas till ett annat land?

– Det vill jag inte spekulera om. Vi väntar på besked i lugn och ro. Om något händer så finns det säkert någon som är villig att arrangera turneringen. Men sådant är det för tidigt att ta ställning till nu, säger Kummola.

Preliminära VM-kalendern 2021

U18-VM flickor 5-12.1.2021 Linköping, Mjölby SWE
Dam-VM 7-17.4.2021 Halifax, Truro CAN
U18-VM pojkar 15-25.4 Plymouth, Ann Arbor USA
Herr-VM 21.5-6.6.2021 Minsk BLR, Riga LAT