Hoppa till huvudinnehåll

Landslagsprofilen Jamar "Jammu" Wilson fortsätter karriären i Joensuuklubben Kataja

Jamar Wilson ja lapsi
Jamar Wilson spelar i Finlands herrbasketlandslag, Varggänget. Jamar Wilson ja lapsi Bild: Tomi Hänninen basketboll,basketspelare,Jamar Wilson,Barn,hörselskydd (skyddsutrustning),hörselskydd (verksamhet),Finlands herrlandslag i basket

I februari återvände landslagsprofilen Jamar "Jammu" Wilson från franska ligan till den inhemska ligan där han spelade för Joensuuklubben Kataja tills säsongen tog slut i förtid. Nu är det klart att han fortsätter i klubben två säsonger till.

I hans kontrakt fanns en klausul som skulle ha möjliggjort en flytt utomlands, men den valde Wilson att inte använda. I stället stannar han i Joensuu ända till slutet av säsongen 2021–2022.

36-åringen säger att han ville vara säker på att han och hans familj fattar det rätta beslutet.

– Orsaken till att det tog lite tid (att skriva under kontraktet) var att jag i lugn och ro ville gå igenom alla möjligheter ur alla synvinklar. De två kommande åren är väldigt viktiga för min karriär och jag hade också ett kontrakt på bordet från Frankrike, säger Wilson på Katajas webbplats.

– Två säsonger i Joensuu innebär att jag helt konkret kommer att flytta mitt liv dit för en lång tid. Det är en stor sak för mig.

Wilson säger att uppbyggnaden av laget ser bra ut och att pusselbitarna börjar falla på plats.

– Vi har unga hungriga spelare som älskar grenen och som vill jobba varje dag för att bli bättre. För en typ som mig som spelat som proffs i över ett decennium är situationen både utmanande och motiverande.

Ledaregenskaper

Katajatränaren Petri Virtanen är naturligtvis nöjd över den rutinerade förstärkningen med 50 landskamper på cv:t.

– Vi träffades med laget för några veckor sedan för ett så kallat miniläger, och det blev genast klart vem som kommer att agera som kapten under den kommande säsongen. Jammus insats var övertygande, säger Vuorinen.

Vuorinen berättar att han redan under den korta tiden på vårvintern såg att Wilson är en exceptionellt bra, ledande spelare.

– Han tog genast tag om laget och fick det att spela bättre. Synd bara att säsongen tog slut så snabbt.

New York-födda Wilson hann spela fem matcher innan coronapandemin avslutade herrarnas basketsäsong. I dem snittade han 18,4 poäng, 5,5 returer och 5,4 assist per match. Hans kastprocent var 63 (2-poängskast), 44 (3-poängskast) och 86 (straffkast).

Under sin proffskarriär har Wilson spelat i Belgien, Australien, Frankrike, Serbien, Spanien och Litauen – samt Finland. Säsongen 2010–2011 representerade han Esboklubben Honka och vann då poängligan i grundserien.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också