Hoppa till huvudinnehåll

Nu ska Kokon bli ännu bättre - “Jag hoppas på utomhusbassäng, tennisbanor utomhus och en bandyhall”

Fem flickor står uppradade på kokon konstgräsplan.
De är så gott som stamgäster i Kokon: Olivia Häyrynen, Sarah Eriksson, Wilhelmina Vall, Emma Nässlund och Ella Ericsson. Fem flickor står uppradade på kokon konstgräsplan. Bild: Yle/ Lone Widestam fotboll,kokon konstgräsmatta

Idrottsföreningar och motionärer har fått tycka till om hur idrottscentret i Kokon ska utvecklas. Synpunkterna var många och både realistiska och drömlika.

De mesta i idrottsvärlden finns samlat inom ett litet område i Kokon.

Hallar för innebandy, fotboll, ishockey, rinkbandy, tennis, basket och badminton bara för att nämna några. Tätt intill finns också möjlighet att spela beachvolley, rida, skejta och ta sig ett svalkande dopp i simgropen. För att inte tala om vad skogstigarna kan bjuda på både sommar och vintertid.

Vad mer kan man önska sig? Det ville staden veta och bad idrottsföreningar och motionärer om önskemål och tips om hur idrottsområdet kan utvecklas. Det visade sig vara en hel del.

Emma Nässlund och Ella Ericsson är några av Kokons flitiga besökare då de fyra gånger per vecka besöker Kokon för att träna och spela matcher. De kommer också hit på fritiden för att spela och umgås med kompisar.

- Det är nog jättefint att det kom en ny hall för fotboll för den har många besökare. Jag tycker om Kokon då det är så mångsidigt, säger Emma Nässlund.

En större simgrop där två barn står vid stranden.
Oberoende av idrottsgren kan det alltid avslutas med ett dopp. En större simgrop där två barn står vid stranden. Bild: Yle/ Lone Widestam simning,simmare,sommar,vatten,kokon badinrättning

Hon hoppas ändå att gräsplanerna skulle bli fotbollsvänligare.

- De är ojämna och det känns mer som att spela på en åker. Eftersom planerna redan finns här skulle det vara roligt om de skulle underhållas bättre.

Ella Ericsson tycker också om Kokon då utbudet är stort med olika hallar, utegym och möjligheten att doppa sig efter träningen. Men förslag på förbättringar finns.

- Eftersom vi har matcher på gräsplanen är det tråkigt att de är i dåligt skick.

Stora drömmar

På skejtparken kryllar det av folk. Det svettas och skrattas medan olika tricks finslipas.

Eliel Gröhn kommer åker på sin sparkbräde.
Eliel Gröhn i farten. Eliel Gröhn kommer åker på sin sparkbräde. Bild: Yle/ Lone Widestam Skejt,skejtområden,kokon skejtpark

Riitta Gröhn besöker Kokon idrottscenter flera gånger i veckan då både hon och de övriga familjemedlemmarna har sina olika hobbyer här.

Både utomhus tennisplaner och en utomhus simbassäng finns på hennes önskelista.

- Många borgåbor åker till huvudstadsregionen för att idrotta och därför skulle en större allaktivitetshall vara bra med både löpbana och möjlighet för redskapsgymnastik.

Att Borgå borde få en egen bandyhall har redan varit på tapeten och det är något som också Riitta Gröhn hoppas på att byggs i Kokon i framtiden.

En grupp människor i olika åldrar spelar beachvolley. En pojke hoppar upp vid nätet och ska slå bollen.
En perfekt idrottsgren en solig sommardag. En grupp människor i olika åldrar spelar beachvolley. En pojke hoppar upp vid nätet och ska slå bollen. Bild: Yle/ Lone Widestam beach volley,beachvolleyplaner,kokon

Familjen Laukkanen har lyxen att kunna bilda flera lag. Den varma och soliga dagen har fört dem till beachvolleybollplanen.

Leonie Laukkanen plockar flera poäng med sina vassa servar.

- Det är roligt då det finns mycket att spela i Kokon. Jag håller annars på med handboll och att spela beachvolleyboll är också bra träning.

Efter matchen blir det ett dopp i simgropen.

- Jag skulle önska att vattnet skulle vara klarare, man ser inte så bra då man dyker.

Många fastigheter i dåligt skick

I flera år har Kokonhallen varit i behov av totalrenovering eller nybygge. Nu finns det en plan för hur fastigheterna och hela konceptet kring området ska utvecklas.

Baksidan av Kokonhallen, en gul och brunaktig fyrkantig byggnad.
Kokonhallen togs i bruk 1983 och är i behov av renovering. Planerna för hur Kokonområdet ska utvecklas inleddes på våren och fortsätter hela året ut. Baksidan av Kokonhallen, en gul och brunaktig fyrkantig byggnad. Bild: Yle/ Lone Widestam idrottsanläggningar,kokonhallen

I svaren från enkäten om hur Kokon idrottscentrum ska utvecklas framkom det att det finns utmaningar på grund av de gamla byggnaderna och den ojämlika servicenivån för olika målgrupper.

Dessutom ansågs det att området är ostrukturerat och att det finns trafikproblem.

En bred stig med grönskande träd omkring.
Skogen med många slingriga stigar är bra för uppvärmning och svettiga löpturer. Samtidigt binder den ihop hallarna och idrottsplanerna med slalombacken. En bred stig med grönskande träd omkring. Bild: Yle/ Lone Widestam Stig,Skog,skogar,rekreationsområden,natur -- rekreationsanvändning,kokon

Enligt Pär Högström som är chef för idrottstjänster handlar det om hur de fastigheter som är på slutrakan av sin livscykel kan förbättras.

- Vi försöker få fram de bästa lösningarna för Kokon, samtidigt som hela stadens idrottsmöjligheter måste tas i beaktande.

Högström kan ändå glädja med att en plan för den trendiga grenen paddeltennis finns med i budgeten.

- Det handlar om en långsiktig plan hur Kokonområdet ska utvecklas. Konsulterna som jobbar med Kokonområdet har ett realistiskt och bra grepp.