Hoppa till huvudinnehåll

Sjöbevakningen i Västra Finland: "Vi kommer ta lärdom av olyckan i Lovisa"

Arkivbild av patrullbåten PV 183 i Lovisa i september 2015.
Arkivbild av patrullbåten PV 183 i Lovisa i september 2015. Arkivbild av patrullbåten PV 183 i Lovisa i september 2015. Bild: Lehtikuva sjöbevakning,båtar

Enligt Valtteri Viitala, tillförordnad biträdande kommendör vid Västra Finlands sjöbevakningssektion, kommer man både vid sjöbevakningssektionen och i sjöbevakningsskolan att ta lärdom av det skedda för att undvika liknande olyckor i framtiden.

På lördagskvällen under midsommarhelgen sjönk en patrullbåt som tillhörde Finska vikens sjöbevakning utanför Lovisa till följd av en grundstötning.

En av de tre besättningsmännen ombord på patrullbåten miste livet medan de två andra lyckades rädda sig upp på en räddningsflotte.

Valtteri Viitala som är tillförordnad biträdande kommendör vid Västra Finlands sjöbevakningssektion säger att det är fråga om en väldigt sorglig olycka.

– Vi tar del i de anhörigas och i arbetsgemenskapens sorg, säger Viitala.

Enligt Viitala har man vid Västra Finlands sjöbevakningssektion efter olyckan i Lovisa erbjudit psykisk eftervård för de anställda och deras anhöriga som är i behov av det, bland annat i form av avlastande samtal.

"Viktigt att utreda vad som hände"

I Åbo finns Gränsbevakningsväsendets verksamhet för den marina utbildningen. Enligt Viitala är det viktigt att man för att undvika liknande olyckor som den i Lovisa utreder vad som hände i lördags.

– Genom att utreda olyckan kan vi ta fasta på nödvändiga säkerhetsfrågor i sjöbevakningsutbildningen och utveckla vår utrustning.

Enligt Viitala strävar man efter att med hjälp av sjösäkerhetssystemet utveckla den egna verksamheten och att förebygga olyckor till sjöss.

– Vi utbildar också aktivt sjöbevakarna.

Utsedd instruktör, personalutbildning och återkoppling

Viitala säger att man vid varje sjöbevakningsstation har en utsedd instruktör som följer med utvecklingen och har hand om utbildning på arbetsplatsen.

Man utreder också farliga situationer och olyckor för att kunna lära sig av dem.

– Vi utvecklar vår verksamhet genom återkoppling.

Läs också