Hoppa till huvudinnehåll

Svenskarnas förtroende för myndigheternas sätt att hantera coronakrisen rasar

I Malmö kan man kramas via den här skyddsanordningen som fungerar som en "kramstation" under coronatider..
I Malmö kan man kramas via den här skyddsanordningen som fungerar som en "kramstation" under coronatider. I Malmö kan man kramas via den här skyddsanordningen som fungerar som en "kramstation" under coronatider.. Bild: EPA-EFE/All Over Press Sverige,coronavirus,kramar,avstånd

Svenskarnas förtroende för myndigheternas och politikernas sätt att hantera coronakrisen har rasat, visar en mätning som utförts av DN/Ipsos (betalvägg).

Traditionellt har svenskarna i jämförelse med många andra länder haft en hög tilltro både till varandra och till myndigheterna.

När pandemin på allvar nådde Sverige steg förtroendet för sjukvård och myndigheter till höga nivåer. Också regeringen fick gott betyg ännu i maj.

Men nu har det alltså skett en markant förändring.

Andel som har ganska eller mycket stort  förtroende för Folkhälsomyndigheten i Sverige (till vänster)  och för statsepidemiologen Anders Tegnell (till höger)
Svenskarnas tilltro till myndigheterna har minskat Andel som har ganska eller mycket stort förtroende för Folkhälsomyndigheten i Sverige (till vänster) och för statsepidemiologen Anders Tegnell (till höger) Bild: Yle / Henri Salonen folkhälsovetenskap

I april uppgav 69 procent att de hade stort förtroende för Folkhälsomyndigheten. I juni hade siffran sjunkit till 57 procent.
Anders Tegnell
Statsepidemiolog Anders Tegnell Anders Tegnell Bild: AFP / Lehtikuva Anders Tegnell,Sverige,coronavirus

Statsepidemiolog Anders Tegnell klarar sig en aning bättre men förtroendet har sjunkit också för honom, från 69 till 60 procent.

Också regeringen och statsministern får sänkt betyg

Andelen som anser att regeringen har hanterat smittan bra har sjunkit från 50 procent i maj till 38 procent i juni. Statsminister Stefan Löfvens siffror har dalat med tio procentenheter från 49 till 39 procent.

Enligt mätningen i juni är det bara sjukvården som fortfarande har höga förtroendesiffror.

Det höga dödstalet antas ligga bakom tvivlet

Bakgrunden till de dalande siffrorna antas vara det stora antalet avlidna i covid-19 i Sverige. Dödstalen ligger på nivåer högt över de dödstal som har noterats i Sveriges grannländer.

Grannländerna håller också fortsättningsvis sina gränser stängda för svenskar, något som också har kritiserats i Sverige är den tröga virustestningen.

Sveriges vicestatsminister Isabella Lövin och statsminister Stefan Löfven under en minnesstund i riksdagen för covid-19-offer
Sveriges vicestatsminister Isabella Lövin och statsminister Stefan Löfven under en minnesstund i riksdagen för covid-19-offer Sveriges vicestatsminister Isabella Lövin och statsminister Stefan Löfven under en minnesstund i riksdagen för covid-19-offer Stefan Löfven,Isabella Lövin,Sverige

Borgfred råder inte längre - oppositionen går till attack

I Sverige rådde det till en början en så kallad borgfred då alla tillsammans kämpade emot pandemin. Då ställde sig i stort sett alla partier bakom regeringens och Folkhälsomyndighetens strategi.

Men nu går oppositionen till attack. Till exempel Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson har kallat dödsfallen i covid-19 för "en massaker". Kristdemokraternas ledare Ebba Busch har i sin tur anklagat regeringen för att med ”berått mod låta smittan spridas", skriver Dagens Nyheter.

En man med en "coronahatt" som signalerar avstånd. Larmet går om någon eller något kommer på mindre än 1,5 meters avstånd.
En man med en "coronahatt" som signalerar avstånd. Larmet går om någon eller något kommer på mindre än 1,5 meters avstånd. En man med en "coronahatt" som signalerar avstånd. Larmet går om någon eller något kommer på mindre än 1,5 meters avstånd. Bild: AFP / Lehtikuva coronavirus,smittsamma sjukdomar,smittspridning,hattar,hjälmar,avstånd,isolering,Sverige,Stockholm

Själva pandemin inte ett så stort hot i sig

Svenskarnas förtroende för samhällets förmåga att hantera krisen sjunker alltså - men ändå uppfattar allt färre svenskar själva pandemin som ett hot.

Till exempel oron för brister i smittskyddet har ökat bara marginellt.

Det som oroar svenskarna allra mest är effekterna på Sveriges ekonomi och företagen. Det förekommer också en del oro över belastningen på sjukvården.