Hoppa till huvudinnehåll

Arbetslösheten fortsatte öka i Österbotten och Mellersta Österbotten – 6 000 österbottningar permitterade i maj

kaffekopp i handen
kaffekopp i handen Bild: Magnus Fröderberg/norden.org Händer,arbetslöshet,arbetspaus

I slutet av maj var över 6 000 personer i Österbotten och Mellersta Österbotten permitterade. Vid samma tidpunkt för ett år sedan var bara några hundra personer permitterade.

I slutet av maj var drygt 14 000 personer i Mellersta Österbotten och Österbotten arbetslösa. Det är dubbelt fler än för ett år sedan.

Kurvan planar ut

Juha Nummela, servicedirektör på Arbets- och näringstjänsterna (TE-tjänsterna) i Vasa, säger att det inte ser ljust ut men att siffrorna för juni kan komma att se bättre ut.

– Vi ser att det planar ut vad gäller Österbottens del. Vi får se vad som händer de närmaste månaderna och efter sommaren när restriktionerna lättat. Nu i juni har det börjat komma meddelanden från företagare att de återgår till sin verksamhet, i viss mån i alla fall, säger Juha Nummela.

Nummela säger att världsläget påverkar mycket eftersom Österbotten är så exportdrivet. Hotellbranschen har också svårt att komma igång, enligt Nummela.

– När turisterna inte får komma hit, speciellt de från Sverige, så syns det på en gång tyvärr hos oss också. Sen är det också ungdomarna som skulle börja sommarjobba. Det var många som inte fick börja som det var tänkt och det syns genast hos oss.

Finns det någon bransch som börjar återhämta sig?

– Restaurangbranschen har tagit sig någorlunda och även försäljningssidan, speciellt de som säljer varor inom fritid och motion. Plus allt som har att göra med byggande syns. Men någon klar trend där man ser att en viss bransch återgått till arbetet kan jag inte se.

Två kommuner i Österbotten visar dock på en positiv trend, Vörå och Nykarleby.

Nummela säger att man måste komma ihåg att det är små kommuner.

– Det behöver inte vara så stora kast mängdmässigt för att det ska se ut som att det skett en stor förändring.

Stora arbetsgivare märks

Vörås kommundirektör Tom Holtti kan inte säga vad de ljusare siffrorna för kommunens del beror på men spekulerar i att några av kommunens industriföretag hade perioder av permitteringar i april.

– Eftersom vi är en liten kommun märks det genast om det händer något på någon av de stora arbetsgivarna, säger Holtti.

Mats Brandt, stadsdirektör i Nykarleby, håller med i Holttis spekulation.

Produktionen igång

Mirka har verksamhet i både Nykarleby och Vörå. Under april och maj var hela personalen på 830 personer permitterad i två och en halv vecka.

– Nu just är 100 personer permitterade i en eller två veckor, det är 20 procent av produktionspersonalen. En del av produktionslinjerna har inte startat ännu, men det mesta av produktionen har börjat rulla, säger Mirkas HR-chef Ulla Kauppi.

De permitterade arbetar på Mirkas anläggningar i Jeppo, Oravais och Karis.

– Det är för tidigt att säga något om hur det kommer att se ut i höst, säger Kauppi.

På Österbottens NTM-centrals område är arbetslöshetssiffrorna fortfarande de lägsta i hela Fastlandsfinland. Arbetslösheten är drygt tolv procent.

Läs också