Hoppa till huvudinnehåll

Bästa hemknuten i Svenskfinland: Skata

Fyra personer som står i en trädgård.
Linda Lindroos, Claire Witick-Mäkelä, Tom Dahlfelt och Britt Lindström tycker Skata i Jakobstad är bästa hemknuten. Fyra personer som står i en trädgård. Bild: Yle/Ida-Maria Björkqvist Jakobstad,Österbotten,britt lindström

Evenemangen, leendena man möter och mysiga gator. Det är några av orsakerna till att Skata i Jakobstad är en så bra plats att bo på enligt invånarna.

I trähusstadsdelen Skata har varje hus en historia, enligt Claire Witick-Mäkelä i Skataföreningen. Bland annat Viktor Sund, Runebergs föräldrar och världsomseglaren Idman har bott i stadsdelen.

Gata med vita syrener, staket och rött hus.
Alholmsgatan i Skata. Gata med vita syrener, staket och rött hus. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Jakobstad,alholmsgatan

Linda Lindroos som är uppvuxen i stadsdelen talar om pepparkaksbageriet som strödde doft omkring sig om höstarna och inför julen. Och från tobaksfabriken la sig en cigarrdoft över husen ibland.

Och färska grisar kunde man hämta från lokala bageriet.

- Mamma cyklade, jag satt på pakethållaren och så hämtade vi grisar. Då fanns ganska mycket butiker här så jag fick också som liten flicka handla till mamma från affärerna här, säger Linda Lindroos.

Hus med skylten resandehem.
Ett resandehem finns också i Skata. Hus med skylten resandehem. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Jakobstad,norrmalm

Allt det där är numera historia. Men samhörigheten och gemenskapen mellan invånarna i stadsdelen finns kvar och verkar i dag vara något utöver det vanliga.

Hämta luktärter och fynda på loppis

Om sommaren och hösten är det vanligt att någon ställer ut äppel, bär eller varför inte plantskott. Skataborna kallar det skörderally.

Det är bara att meddela med en lapp eller via Facebook vad man vill ge bort och så får den som behöver komma och ta.

Skottkärra med blommor i.
Skata, en idyll. Skottkärra med blommor i. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Jakobstad,trädgårdar,Skottkärra,skata
Blommor och gamla mjölkhinkar.
Just nu blommar det både här och var. Blommor och gamla mjölkhinkar. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Jakobstad,hinkar,blommor,trädgårdar,skata

Varje vår ordnas en gårdsloppis som tar ett par dagar.

- En dag räcker inte när man väl börjar rensa i skrymslena. Jag brukar vara med för det är så härligt att slippa lite bråte, säger Claire Witick-Mäkelä.

Varje sommar ordnas öppna gårdar så vem som helst kan ta sig en titt på trädgårdstomtar, mjölkhinkar och planteringar i de små men ombonade trädgårdarna.

På vintern gör man snögubbar som ska glädja både ung och gammal som går förbi. Inför advent gör man en kalender där gårdarna ordnar luckor i form av fönster de pyntar på något sätt.

Röd liten stuga.
I Viktor Sunds stuga ordnar invånarna mycket skoj. Röd liten stuga. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Jakobstad,Viktor Sund,norrmalm

Förra julen var det julmys i Viktors Sunds stuga. Det var café, hantverk och sång. Och vid påsk såg Skataborna till att barnen fick en skattjakt i stadsdelen. Och godis la man ut på trapporna så att påsktrollen skulle få godis, coronaviruset till trots.

- Och påskharen kom och knackade på fönstren och vinkade till barnen, säger Linda Lindroos.

Bästa hemknuten i Svenskfinland 2020