Hoppa till huvudinnehåll

Båtfolket håller tjuvfiskarna borta i Lovisaviken men i höst fortsätter katt och råtta-leken - "Fiskelagstiftningen borde ses över"

Fiskare lägger ut nät från båt
Tjuvfiskarna lägger ut näten utan flöten eller andra märken (Arkivbild). Fiskare lägger ut nät från båt Bild: Yle/Jouni Aikio fiske,fiskeredskap,fisknät,fiskevatten,Utsjoki (älv)

Det professionella tjuvfisket i Lovisaviken fortsätter år efter år. Fast under sommaren är det paus. Det är uppmärksamma båtfarare som håller tjuvfiskarna stången.

Tjuvfisket i Lovisaviken har varit ett årligen återkommande fenomen i Lovisa åtminstone sedan 2011.

Det är i alla fall den äldsta webbartikeln om tjuvfisket som går att hitta på Yle Östnylands nyhetssidor.

- Det har förekommit grovt tjuvfiske på området i åratal. Det handlar om några professionella tjuvfiskare och det hela har utvecklats till en katt och råtta-lek mellan dem och mig, säger Vesa Peltoluhta, som är fiskeövervakare i Lovisaviken.

Fiskeövervakare Kenneth Nordqvist
Fiskeövervakarnas resurser räcker inte till för alla små vikar. Fiskeövervakare Kenneth Nordqvist Bild: Yle/Mathias Gustafsson jakt- och fiskeövervakning,Kenneth Nordqvist

Näten omärkta och välgömda

Enligt Peltoluhta märker tjuvfiskarna inte ut sina nät med flöten utan draggar efter dem då det är dags att lyfta dem.

- Det här betyder att också jag är tvungen att använda mig av dragg för att hitta näten, säger Peltoluhta.

För några år sedan gav polisen tillstånd att förstöra de nät som fiskeövervakaren dragit upp ur Lovisaviken.

- Det fanns tiotals avfallssäckar fulla med nät i Lovisa stads depå, så det här vittnar nog om ett riktigt problem, säger Peltoluhta.

En av de mest aktiva tjuvfiskarna har åkt fast tre gånger och varit tvungen att svara för sina gärningar i tingsrätten, men bara fått små böter som straff.― Fiskeövervakare Vesa Peltoluhta

Det som har hänt nu är att de professionella tjuvfiskarna tagit paus i sin näring.

- För tillfället lyser faktiskt de mest aktiva tjuvfiskarna med sin frånvaro, vilket har att göra med att Lovisaviken är full av båtfolk. De har börjat rapportera till oss om de ser till exempel omärkta nät eller andra olagligheter i vattnet, säger Peltoluhta.

Det här innebär att tjuvfiskarna har koncentrerat sin verksamhet till vår och höst.

Men varför just Lovisaviken?

- Professionellt tjuvfiske bedrivs nog på andra håll utanför Lovisas kustremsa också, men av någon anledning är tjuvfisket mera omfattande på just Lovisaviken. Kanske har det att göra med att det är stadens vatten. Kanske privata vattenägare har bättre koll, funderar Peltoluhta.

Lovisaviken med vassa vid stranden och stenar lite längre ut i viken.
Tjuvfiskarna föredrar Lovisaviken kanske för att det är stadens vatten. Lovisaviken med vassa vid stranden och stenar lite längre ut i viken. Bild: Yle/ Lone Widestam bostadsmässor,bostadsområden,Lovisaviken,Lovisa bostadsmässa 2023

En dyr affär - fast oftast inte

Enligt Peltoluhta är chansen att bli fast för tjuvfiske på Lovisaviken rätt så liten, men om man åker fast, kan det bli en dyr affär.

- De största böteslapparna eller ersättningskraven har gått lös på cirka 7 000 euro, men de flesta kommer undan med en varning eller små bötessummor, säger Peltoluhta.

Peltoluhta anser därför personligen att fiskelagstiftningen inte är tillräckligt sträng. Han nämner ett exempel:

- En av de mest aktiva tjuvfiskarna har åkt fast tre gånger och varit tvungen att svara för sina gärningar i tingsrätten, men bara fått små böter som straff, säger Peltoluhta.

Det fanns tiotals avfallssäckar fulla med nät i Lovisa stads depå, så det här vittnar nog om ett riktigt problem.― Fiskeövervakare Vesa Peltoluhta

Fiskeövervakare Vesa Peltoluhta var själv med som vittne under en av rättsbehandlingarna.

- Jag hade med mig fotografier och andra bevis som visade att den åtalade hade idkat tjuvfiske. Domen blev några hundralappar i böter, vilket motsvarar priset på några fisknät. Det kändes ganska så frustrerande ur min synvinkel, säger Peltoluhta.

Allt gick ändå rätt till och lagen hade sin gång men Peltoluhta insåg att med den här takten kommer aktiviteterna på Lovisaviken att fortsätta.

- Jo, tjuvfisket på Lovisaviken kommer inte att försvinna någonstans. Inte får vi ett fullständigt slut på det, det är helt säkert, säger Peltoluhta.

Kenneth Nordqvist kollar fisknät.
Det skulle behövas fler fiskeövervakare, men det är en ekonomisk fråga (Arkivbild). Kenneth Nordqvist kollar fisknät. Bild: Yle/Mathias Gustafsson jakt- och fiskeövervakning,ingå

De flesta är lokalbefolkning

Glädjande nog har tjuvfisket på Lovisaviken trots allt minskat men hur man kunde få det att försvinna är en stor fråga.

- Fler övervakare skulle kanske vara en lösning, men också fiskeövervakning är en ekonomisk fråga, säger Peltoluhta.

En minskning av tjuvfisket på Lovisaviken har alltså skett och nu under sommaren håller sig de professionella tjuvfiskarna borta, men i höst och kanske redan under sensommaren torde de vara på plats igen.

- Jag skulle bli mycket förvånad om tjuvfisket skulle upphöra. Det handlar nämligen i de flesta fall om lokalbefolkning, men förvisso kommer det fiskare också från platser utanför Lovisas gränser, säger Peltoluhta.

Båtar förtöjda vid brygga
Det är ganska långt Lovisaborna med båtplats vid Skeppsbron samt gästande båtfolk som är uppmärksamma och håller tjuvfiskarna borta från Lovisaviken sommartid (Arkivbild). Båtar förtöjda vid brygga Bild: Yle/Fredrika Sundén lovisa småbåtshamn,Gästhamn,Lovisa

Varmt vatten och båtfolk håller tjuvfiskarna borta

I Lovisaviken sker tjuvfisket i huvudsak med hjälp av nät och långrev men i till exempel Hormnäsfjärden är det fiske med spö och i form av dragrodd som gäller.

I nämnda fjärd förekommer det också till en del tjuvfiske med nät, men också där sker det under vår och höst av samma orsaker som tjuvfisket i Lovisaviken.

- Vattnen i Hormnäsfjärden är i privat ägo och övervakningen är verkligt småskalig där, säger Peltoluhta.

För tillfället fortsätter den varma sommaren och vattnet i vikarna är varmt - kanske inte de gynnsammaste omständigheterna för fiske. Dessutom håller som sagt båtfolket uppsikt för tillfället.

Fiskeövervakare Vesa Peltoluhta antar att situationen i Lovisaviken kommer att vara en helt annan om 3 - 4 månader - också i år.

Läs också