Hoppa till huvudinnehåll

Nu inleds arbetet med nya färjfästen på Nagu-Korpo-rutten – innebär ändringar i färjetrafiken och trafikavbrott

Bilari i en färjkö i Korpo.
De nuvarande landfästena i Pärnäs och Retais upplevs vara i dåligt skick, meddelar Närings-, trafik- och miljöcentralen. Bilari i en färjkö i Korpo. Bild: Nina Bergman/Yle Pärnäs,färja,rusningstrafik,färjkö i korpo

Färjetrafiken på rutten mellan Nagu och Korpo kommer att påverkas av byggnaden av nya färjfästen och renovering av gamla. Arbetet som inleds längs Skärgårdsvägen i Pargas på färjfästena i Pärnäs och Retais kommer att omfatta elektrifiering och belysning av färjfästena samt asfalteringsarbete och vägmärkning.

Pärnäs förbindelsebåtsbrygga kommer också att förnyas med en andra ramp för tunga transporter och en småbåtsbrygga.

Arbetet inleds den 1 juli och det pågår fram till juni nästa år. Under arbetets gång kan det bli ändringar i färjornas och förbindelsefartygets tidtabeller, och vissa turer kan komma att ställas in.

Ändringar i förbindelsefartygstrafiken är aktuella från och med december, och informeras om vid ett senare tillfälle, meddelar Närings-, trafik- och miljöcentralen i ett pressmeddelande.

Nagu-Korpo-rutten en flaskhals i skärgårdstrafiken

De nuvarande landfästena i Pärnäs och Retais upplevs vara i dåligt skick, vilket har lett till att färjan mellan Nagu och Korpo har blivit något av en flaskhals för skärgårdstrafiken.

Enligt NTM-centralen kommer de nya landfästena att göra det möjligt att inleda trafik med den nya hybridfärjan 2023, vilket kommer att avlägsna flaskhalsen på Skärgårdsvägen.

Tillfälliga trafikarrangemang och avbrott

Under arbetets gång kommer tillfälliga trafikarrangemang att anordnas på stränderna och därför uppmanas bilister och andra trafikanter att vara uppmärksamma. Trafiken till och från färjfästena dirigeras också om till tillfälliga landfästen.

Trafikavbrott på upp till en timme kan också förekomma, och trafiken kan komma att avbrytas helt och hållet under vardagar från måndag till torsdag mellan klockan 21.00 och 06.00, meddelar NTM-centralen.

Mer information om trafikstoppen kan fås av Traffic management Finlands vägtrafikcentral.