Hoppa till huvudinnehåll

Om tre år kan Lovisa stoltsera med flytande bostäder - storslagna planer för bostadsmässan

Skiss av tre grå flytande hus vid en brygga.
Så här kan det se ut i Lovisaviken om några år. Skiss av tre grå flytande hus vid en brygga. Bild: Lovisa stad hus,ritningar,Skiss,bostadsmässan i Lovisa 2023

Strandtomter, gångbro över Lovisaviken, utomhusbassäng, flytande bostäder och grönområden är bara några plock av det som erbjuds då det är dags att sätta Lovisa på kartan i och med bostadsmässan.

Rundvandringen på det blivande området för bostadsmässan börjar på bensinstationen vid Skärgårdsvägen. En väg som delvis kommer att försvinna och flyttas längre bort från vattnet för att ge vika åt nya höghus.

Niina Okkonen, som är projektchef för bostadsmässan, visar med handen över huvudet hur hela hon kommer att vara täckt. Marknivån ska höjas med 2,8 meter.

- Vi kommer att höja marken för att förbättra byggrunden. Då får bostäderna också havsvy.

Niina Okkonen står bland gröna träd och grönt gräs. Hon visar med handen hur högt marken ska höjas.
Niina Okkonen med det blivande grönområdet Kronostranden i bakgrunden. Niina Okkonen står bland gröna träd och grönt gräs. Hon visar med handen hur högt marken ska höjas. Bild: Yle/ Lone Widestam bostadsmässor,Niina Okkonen
Niina Okkonen går på en gräsplätt. Solen skiner och det är grönt.
Också här ska marken höjas och det blir en ny väg - Kronostigen. Niina Okkonen går på en gräsplätt. Solen skiner och det är grönt. Bild: Yle/ Lone Widestam bostadsmässor,bostadsområden,Lovisaviken,Lovisa bostadsmässa 2023

Havsvyn är ett genomgående tema oberoende var vi rör oss längs med det långsmala bostadsområdet.

- Så gott som alla bostäder kommer att ha någon slags havsutsikt. Området är planerat så att alla har nära till stranden, berättar stadsdirektör Jan D. Oker-Blom.

Guppande hem

Det som väcker mest uppståndelse är utan tvekan de planerade flytande bostäderna.

För tillfället är de nio till antalet plus en flytande restaurangbyggnad. Det slutar inte där utan det ska också bli en flytande utomhusbassäng.

Strand, Lovisaviken och röda bojar som guppar ute i vattnet.
Här kan du snart mätta magen och njuta av utsikten från strandrestaurangen. Strand, Lovisaviken och röda bojar som guppar ute i vattnet. Bild: Yle/ Lone Widestam bostadsmässor,bostadsområden,Lovisaviken,Strand,Lovisa bostadsmässa 2023

De flytande bostäderna är redan nu eftertraktade.

- Intresset har varit väldigt stort, vi har redan en lista på folk som preliminärt är intresserade.

Uppmärksamheten förvånar inte stadsdirektören eftersom flytande bostäder är nytt, spännande och belägna på en otroligt vacker plats.

- Tekniken har gått framåt och det är ett bra sätt att bygga och bo på i dagens läge.

Jan D. Oker-Blom ler mot kameran, Lupiner i bakgrunden och soligt väder.
Stadsdirektören gillar att området är till för alla och att det blir mycket mer än bara ett bostadsområde. Jan D. Oker-Blom ler mot kameran, Lupiner i bakgrunden och soligt väder. Bild: Yle/ Lone Widestam Jan D Oker-Blom,Lovisa bostadsmässa 2023

Några kriterier för hur de övriga bostäderna och lägenheterna ska byggas finns egentligen inte.

- Vi har vissa önskemål och mycket få begränsningar. Vi hoppas att folk har egna och vackra visioner.

Det som både Lovisa och bostadsmässoorganisationen ändå har krav på är energieffektivitet och att det byggs intelligenta hus.

Lovisa bygger en ny bro

Tanken med det nya bostadsområdet är att det ska vara tillgängligt för alla Lovisabor. Det satsas på grönområden och det ska vara möjligt att gå längs med stranden och att ta sig ett dopp på båda sidorna av viken.

Niina Okkonen står vid vasskanten vid Lovisaviken
Bostadsmässan blir på Lovisavikens östra strand - Drottningstranden. Niina Okkonen letar efter platsen där den flytande bryggan ska byggas som ska leda ut till de flytande bostäderna. Niina Okkonen står vid vasskanten vid Lovisaviken Bild: Yle/Lone Widestam bostadsmässor,bostadsområden,Lovisaviken,Lovisa bostadsmässa 2023

I framtiden kan du gå från torget, ner till Strandparkens Rosenstrand där den nya 300 meter långa gångbron går över viken till den flytande strandrestaurangen, båtbryggan och simstranden.

Du kan förlänga promenaden till den nybyggda vägen Drottningsstranden som fortsätter till Strandvägen.

Lovisa stad har ett planförslag för Drottningstranden.

Det vackra överraskar

Då vi står på området där 17 tomter är planerade, varav 10 är strandtomter, berättar Niina Okkonen att många blir överraskade över hur fina platser det finns så här nära centrum.

- Du har en häpnadsväckande utsikt. Kyrkan syns från stranden, gamla stan och centrum är endast en kilometer ifrån. Havet öppnar sig åt alla håll.

Lovisaviken med vassa vid stranden och stenar lite längre ut i viken.
En av de tio strandtomterna. Lovisaviken med vassa vid stranden och stenar lite längre ut i viken. Bild: Yle/ Lone Widestam bostadsmässor,bostadsområden,Lovisaviken,Lovisa bostadsmässa 2023

Då vi närmar oss Märlaxviken tar området för bostadsmässan slut. Vägen upphör och på udden öppnar sig en tät skog som kallas för Gröna udden.

Två damer går på stigen i skogen.
Gröna udden med sina ekar. Två damer går på stigen i skogen. Bild: Yle/ Lone Widestam bostadsmässor,bostadsområden,Lovisa bostadsmässa 2023

- Det är ett idylliskt stort skogsområde med mycket ekar. Här finns mycket växter och djur som ska skyddas och därför planeras inga bostäder här, berättar stadsarkitekt Maaria Mäntysaari.

På yttersta udden är det möjligt att bygga en grillplats där Lovisabor och turister kan njuta av den vackra utsikten och kvällssol.

Läs också