Hoppa till huvudinnehåll

Risken för skogsbrand nu extra stor i Egentliga Finland – även tobaksrökning bör undvikas

brandman släcker skogsbrand.
I det torra vädret sprider sig elden snabbare, vilket kan orsaka större skador. brandman släcker skogsbrand. Skogsbrand

Just nu råder det värmebölja i stora delar av landet, och Egentliga Finlands räddningsverk uppmanar allmänheten att vara extra försiktiga på grund av den stora risken för skogsbränder i det varma och torra vädret.

Meteorologiska institutet i Finlands varningsklassificering för skogsbränder kommer imorgon att skärpas från färgen gul, som innebär att farligt väder är möjligt, till orange. Detta innebär att vädret klassas som farligt gällande skogsbrand.

Klassificeringen farligt väder innebär att vädret kan orsaka både materiella skador och personskador.

I Satakunta och Södra Österbotten har skogsbrandsvarningarna redan färgen orange.

Tobaksrökning i naturen kan orsaka skogsbrand

- På grund av prognosen för resten av veckan måste alla undvika aktiviteter som kan leda till antändning av terrängen eller skogsbotten, säger Mika Viljanen från Egentliga Finlands räddningsverk.

Att göra upp eld är strängt förbjudet under en skogsbrandvarning, och man bör också vara försiktig med cigaretter. Bränder som orsakats avsiktligt rapporteras alltid vidare till polisen.

Artikeln är en översättning av Yles artikel Metsäpaloriski on erittäin suuri Varsinais-Suomessa – älä heitä tumppia luontoon, skriven av Tarja Hiltunen. Översättningen är gjord av Carl Fahllund.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland