Hoppa till huvudinnehåll

Solfbor beredda att jobba på talko för att behålla sitt friluftsbad – Korsholms kommun är tveksam

Kvinna i solglasögon tittar in i kameran i en innergård med gröna träd i bakgrunden.
Jenny Råholm startade ett upprop på sociala medier för att samla folk som kunde ställa upp på talko för friluftsbadet. Kvinna i solglasögon tittar in i kameran i en innergård med gröna träd i bakgrunden. Bild: Yle/Markus Bergfors Solf,jenny råholm

I höstas beslutade Korsholms kommun att hålla friluftsbadet i Solf stängt på grund av sparåtgärder. Jenny Råholm och andra solfbor vill nu med talkokraft få igång badet tillsammans med Folkhälsan som också går in med pengar. Kommunen avgör badets framtid på onsdag kväll.

Den varma inledningen på sommaren har lockat många att ta sig ett dopp vid närmsta strand. Men i Solf kan det vara en utmaning, speciellt för yngre barn.

Närmaste strand ligger nämligen tio kilometer bort och friluftsbadet håller stängt i år efter ett beslut av samhällsbyggnadsnämnden i Korsholm.

– Det här var en stor besvikelse för byn och kanske hela södra Korsholm, för det är det enda simstället i trakten. Barnen och ungdomarna i Solf har ingen möjlighet att cykla till någon simstrand. De närmaste simstränderna finns ute i Sundom i Kronvik och Åminne i Malax och ingenstans löper det någon cykelväg, säger Solfbon Jenny Råholm.

De närmaste simstränderna finns ute i Sundom i Kronvik och Åminne i Malax och ingenstans löper det någon cykelväg

Orsaken till att friluftsbadet stängdes ner var kommunens sparåtgärder och att själva bassängen börjar vara i behov av en grundrenovering.

– Simbassängen är kanske vid sin livscykels ände. Och det har visat sig vara mycket dyrt att förnya systemen. Det är en av orsakerna till att man tog det som sparåtgärd och drog bort både investeringsanslaget och driftsunderstödet, säger Ben Antell, teknisk direktör i Korsholm.

En övergiven simbassäng.
Gungor och lekredskap förvaras också vid friluftsbadet medan utbyggnaden av Solf skola pågår. En övergiven simbassäng. Bild: Jakob Lillas / Yle Solf,Friluftsbadet i Solf

Vill hålla igång badet med talkokrafter

Friluftsbadet har drivits av Folkhälsan, som också hållit simskola där. Enligt deras siffror har friluftsbadet haft mellan 1 300 och 2 200 besökare varje sommar de senaste åren.

Där ingår 30–40 simskoleelever som varje vardag haft undervisning vid bassängen under fem veckors tid.

För att behålla möjligheten att simma i Solf, åtminstone denna sommar, har byborna engagerat sig. Jenny Råholm gjorde ett upprop på sociala medier och fick femtio familjer att ställa upp på talko på bara några timmar.

Nu hoppas de kunna hitta en lösning tillsammans med Folkhälsan och kommunen.

– Vi har planerat uppstarten av bassängen, gjort skilda grupper som skulle sköta städningen och grönområdena runtomkring. Föräldrar till de lokala fotbollslagen kommer att stå vid inträdeskassan på helger, och ta inträde för att minska på kostnaderna som Folkhälsan lägger till, säger Råholm.

Folkhälsan i Solf-Sundom har också meddelat att de är beredda att betala för igångsättning, drift och nedstängning av badet ifall kommunen inte vill gå in med pengar.

Prislappen för denna sommar räknas vara cirka 8 300 euro.

Kommunen: Tidsaspekten ett problem

Antell är glad att byborna engagerat sig och säger att den ekonomiska biten löser sig ifall Folkhälsan går in med pengar.

Till vissa delar går det att göra med god talkoanda, men det krävs också folk som har kompetens och behörighet

Men han påpekar att tidsaspekten ännu är ett problem, samt det att kommunen har ett ansvar att badet följer myndigheternas krav vad gäller vattenkvalitet och säkerhet.

– Till vissa delar går det att göra med god talkoanda, men det krävs också folk som har kompetens och behörighet att utföra rengöringsarbeten och igångkörningen av själva rengöringsanläggningen. Där kommer det stora bekymret för vår del, hur vi får det ordnat resursmässigt och tidsmässigt, säger Antell.

En stängd port till en inhägnad simbassäng.
En stängd port till en inhägnad simbassäng. Bild: Jakob Lillas / Yle Solf,Friluftsbadet i Solf

Folkhälsan har personal som har behörighet och som skött en del av driften tidigare, men Antell säger att myndighetskraven ständigt ändras och därför behöver kommunen vara säker på att behörigheten finns.

Dessutom saknas vatten- och avloppsledningarna till badet, eftersom de tagits bort i samband med utbyggnaden av Solf skola som finns bredvid.

Kommunen har begärt en offert för att lösa detta, men Antell säger att det tar tid att hitta entreprenad.

– Det är ingen vits att vi har en månads igångkörningstid och öppnar upp till augusti, utan det borde ske väldigt snabbt om det ska vara till verklig nytta.

– Normalt kör vi igång de förberedande arbetena i början av april. Så vi är egentligen två månader för sent ute. Och man kan inte ta så många genvägar med tanke på säkerheten, säger Antell.

"Om det är något som kommunen borde stöda är det simundervisningen"

Råholm har svårt att tro att det skulle ta länge att hitta ett företag som kan fixa ledningarna. Hon påpekar också att badet förra året hade öppet till mitten av september och att det då användes av skolan.

– Det är bra om eleverna kan gå och ta sig ett dopp efter skolan eller på gympatimmen. Om det är något som kommunen borde stöda är det simundervisningen.

På onsdag tar samhällsbyggnadsnämnden upp ärendet igen och avgör ifall friluftsbadet kan öppnas denna sommar i samarbete med Folkhälsan och talkokrafterna.

Vi står i beredskap att fara dit redan på onsdag och börja städa upp

Råholm har stora förhoppningar på en lösning, åtminstone för denna sommar.

– Jag önskar att de tar ett beslut som är positivt som gynnar barnen i Solf, Sundom och södra Korsholm. Sen är det bara att köra igång med Folkhälsan och talkokrafterna. Vi står i beredskap att fara dit redan på onsdag och börja städa upp.

I beredningen finns också förslag på att utreda möjligheterna att en förening tar över anläggningen i framtiden.

- Vi är glada på kommunen att det finns ett intresse och lokalt engagemang och det är bra med tanke på kommande år, säger Antell.