Hoppa till huvudinnehåll

Statsepidemiolog Anders Tegnell: De dödstal vi har sett i Sverige är fruktansvärda

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell i blomkrans.
Anders Tegnell har varit i hetluften i många månader Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell i blomkrans. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Anders Tegnell,Sommar i P1

Mycket fokus har denna vår och sommar riktats mot Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell (64) på grund av coronaläget i Sverige. I sitt Sommarprat i Sveriges radios P1 säger han att Sverige borde ha gjort mycket mer för att skydda de äldre.

– De dödstal vi har sett i Sverige är fruktansvärda och borde ha kunnat undvikas, säger han i Sommar i P1. Det är det som gnager mig mest.

Tegnell säger att han trodde att det ålderssegregerade samhälle som Sverige är hade räckt till för att skydda de äldre, i motsats till exempelvis Italien där generationer lever närmare varandra.

– Men det visade sig alldeles fel. Dödstalen steg dramatiskt, säger Tegnell.

Visst kände vi till problemen inom äldreomsorgen men de fick enorma konsekvenser under pandemin.

– Självklart önskar jag att vi hade varit ännu tydligare och nått fram ännu bättre, för de dödstal vi har sett i Sverige är fruktansvärda och borde ha kunnat undvikas.

Åtgärder mot pandemin kan ha negativa konsekvenser

Anders Tegnell förklarar också sina tankar om den svenska strategin under coronapandemin. Han säger att många insatser mot pandemin kan ha negativa konsekvenser.

– Vi vet till exempel att det är negativt att inte få träffa andra, det skapar ensamhet. Att par isolerar sig ökar risken för kvinnomisshandel. Att inte arbeta och vara arbetslös ökar kraftigt risken för många sjukdomar på sikt. Att stänga skolor är det mest uppenbara exemplet. Barn som inte går i skolan förlorar ett socialt sammanhang, missar skolmåltider och riskerar att inte få giltiga slutbetyg. Faktorer som kraftigt påverkar deras chanser att leva liv med god hälsa.

"Världen blev galen"

Tegnell berättar i sitt sommarprat hur han tyckte "hela världen hade blivit galen" då land efter land började stänga sina gränser.

Sverige beslöt hålla sina landgränser öppna då det stod klart att det inte går att stoppa smittspridningen. Tegnell sade sig leva i tron att de andra EU-länderna skulle agera på samma sätt.

- Sverige blev nog lite ensamt då de andra EU-länderna stängde. Det politiska trycket i de här länderna blev för stort då fallen blev så många, bedömde Tegnell.

Anders Tegnell, 64, har varit statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten sedan 2013 – en anonym post som plötsligt i våras blev mycket synlig.

Sverige rapporterade i dag (24.6) om 48 nya dödsfall i covid-19. Dödssiffran är uppe i 5 209 personer. Det totala antalet smittade i Sverige ligger på 62 324 - en ökning med 1 487 från i går.