Hoppa till huvudinnehåll

"Det kan nog hända att någon säljer potatisgröt på torget på lördag" - i år firas Ingådagen framför en skärm

Tre personer sitter vid ett bord under ett träd.
Katarina Grop-Nordström, Regina Ekblom och Simon Sid hör till dem som står bakom den virtuella Ingådagen. Tre personer sitter vid ett bord under ett träd. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Ingå,Västnyland,evenemang för allmänheten,tradition,virtuell verklighet,direktsändningar,ingådagen

Coronapandemin har ställt in eller skjutit fram på de flesta evenemangen som planerats för sommaren. Ingådagen ordnas på lördag (27.6), men nu gör arrangörerna historia och sänder den virtuellt.

Regina Ekblom som är kultur- och kursplanerare vid Ingå kommun säger att planeringen av en virtuell Ingådagen fick sin början redan i april.

- Då visste vi att vi inte kan ordna ett fysiskt evenemang med många deltagare på grund av coronapandemin, men vi tyckte att vi nog vill ordna någonting ändå.

- Det var bland annat skolorna som jobbade på distans och flera evenemang ordnades på distans, så vi tyckte att vi också kan ordna Ingådagen på distans, förklarar Regina Ekblom.

Porträttbild på Regina Ekblom.
Kultur- och kursplanerare Regina Ekblom hoppas att tekniken fungerar under den virtuella Ingådagen. Porträttbild på Regina Ekblom. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Ingå,Västnyland,evenemang för allmänheten,tradition,virtuell verklighet,direktsändningar,ingådagen

Hon säger att planeringen gått rätt smidigt eftersom de som skulle medverka i den fysiska Ingådagen långt är med också i den virtuella.

- Med ett bra team som vi har kring arrangemangen så är planeringsarbetet lika roligt ändå.

Hon säger att arrangörerna hoppas nå ut till en lite större publik då Ingådagen sänds över nätet.

Ekblom konstaterar också att hon hoppas att tekniken för sändningen ska fungera.

Flera kända profiler medverkar

Under den en timme långa sändningen från Ingådagen kommer åtminstone Christoffer Strandberg, Jennifer Käld, Susanne Sonntag och Sven Sid att medverka.

- Jag tänker inte avslöja alltför mycket från programmet, jag säger bara att det lönar sig att se på sändningen, säger programledaren Simon Sid.

Sändningen pågår mellan klockan 11 och 12.

Porträttbild på Simon Sid.
Simon Sid är programledare under den virtuella Ingådagen. Porträttbild på Simon Sid. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Ingå,Västnyland,evenemang för allmänheten,tradition,virtuell verklighet,direktsändningar,ingådagen

Han ser ingen problematik i att fungera som programledare på distans.

- De flesta programledarna jobbar ju på distans, säger han och hänvisar till programledare som jobbar för teve eller radio.

Ingådagen är sommarens höjdpunkt

Sid säger att sändningen från den virtuella Ingådagen säkerligen kommer att påminna ganska mycket om en tevesändning och att han känner en lätt nervositet inför det.

Han känner sig hedrad att ha fått uppdraget som programledare.

- Ingådagen är ju sommarens höjdpunkt som man alltid väntar på. Det känns speciellt att få vara med när vi gör historia, säger han.

Ingåbingo med fina priser

En av de många programdelarna under Ingådagen är något som heter Ingåbingo. Det är Karolina Grop-Nordström, till vardags välfärdskoordinator vid Ingå kommun, som ansvarar för programpunkten.

Porträttbild på Karolina Grop-Nordström.
Karolina Grop-Nordström klättrar ner från trädet i god tid för att hålla i trådarna för spelet Ingåbingo under Ingådagen. Porträttbild på Karolina Grop-Nordström. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Ingå,Västnyland,evenemang för allmänheten,tradition,virtuell verklighet,direktsändningar,ingådagen

Hon säger att Ingåbingo är ett sätt att engagera tittarna i sändningen.

Spelet går helt enkelt ut på att fylla i en Ingåbingokupong som man hittar på Visit Ingås Instagramkonto. Där finns också instruktioner för hur man spelar Ingåbingo.

- Man följer med sändningen noggrant och när man ser vissa saker i sändningen kryssar man för dem på sin bingokupong, förklarar Karolina Grop-Nordström.

De som får bingorader kan sedan delta i utlottningen av priser som är köpkort till lokala företag.

Möjligt att se efteråt

På Ingå kommuns webbplats finns en bild där publiken kan klicka in sig i sändningen.

- Vi hoppas att så många som möjligt ser oss live. Det kommer nog att vara möjligt att se sändningen efteråt också, säger Regina Ekblom.

Potatisgröten hör Ingådagen till. En möjlighet är att var och en kokar gröten själv och äter den medan de ser på sändningen. Regina Ekblom säger ändå att det kanske finns en möjlighet att köpa potatisgröten i år också.

- Det kan nog hända att någon säljer potatisgröt på torget på lördag.