Hoppa till huvudinnehåll

Ellen Strömberg: “Värsta dagen i mitt liv var första dagen i högstadiet när jag föll framför den coola bänken”

Ellen Strömberg
Ellen Strömberg hör du i Svenska Yles podd Sällskapet. Ellen Strömberg Bild: Ellen Strömberg

Vilken historisk person skulle Ellen Strömberg vilja träffa? När var hon riktigt stolt senast? Vilka töntiga grejer håller hon på med? Detta och mycket mera får du reda på när tio kända personer ställer frågor till författaren Ellen Strömberg.

I denna intervjuserie har Johannes Björkqvist bett elva finlandssvenska kända personer eller grupper att ställa frågor till varandra. Näst ut i denna serie är Ellen Strömberg.

Ellen Strömberg har gett ut romanerna Jaga Vatten och Klåda. Hennes tredje bok ska heta Maggan året runt och är en barnbok. Den ges ut hösten 2020. Ellen är även en aktiv bloggare. Hennes blogg Blejk fejt och fab blev 2016 årets blogg i Svenskfinland.

Ellen är även med i Svenska Yles podd sällskapet. Den kan du lyssna på här:

Ellen har i denna intervjuserie fått frågor av artisten Jakob Norrgård, programledaren Nicke Aldén, långdistanslöparen Camilla Richardsson, artisten Tika, fotbollsspelaren Tim Sparv, artisten Krista Siegfrids, statsvetaren Thomas Karv, studentföreningen Pampasmaffian, artisten och radioprofilen Benny Törnroos och a capella-gruppen FORK.

Jakob Norrgård i park under träd 22.4.2020.
Jakob Norrgård är en av medlemmarna i KAJ. Jakob Norrgård i park under träd 22.4.2020. Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos KAJ,Drumsö,jakob norrgård

Jakob Norrgårds fråga: Du tittar ju slaviskt på På spåret. På vilka andra sätt är du en tönt?

– Oj, bra fråga! Jag har ju sagt på sociala medier att jag skulle vinna Jakob i På spåret. Jag gillar kontorsmaterial, och det är väl lite töntigt. Jag lyssnar också på KAJ, vilket absolut är töntigt.

Pampasmaffian år 2020
Studentföreningen Pampasmaffian ordnar evenemanget Pampas Nationaldag. Pampasmaffian år 2020 Bild: Oliver Back Pampas nationaldag,pampasmaffian

Studentföreningen Pampasmaffians fråga: Anser du dig själv vara provokativ?

– Nej det gör jag nog inte. Jag är en surkärring, alltså klagar på allt. Jag har ju även klagat på Pampas Nationaldag, men jag gör det med glimten i ögat. Jag tycker det är roligare att läsa eller höra om något som personer är missnöjda över.

Nicke Aldén tittar bakåt mot kameran över axeln.
Nicke Aldén är programledare för Strömsö. Nicke Aldén tittar bakåt mot kameran över axeln. Bild: Eva Pursiainen / Yle Egenland

Nicke Aldén fråga: Vilken var den jävligaste dagen i ditt liv?

– Det måste nog vara den första dagen i högstadiet. Jag hade sandaler med hög platå som hade ett komönster och rosa utåtsvängda byxor. Jag hade sett fram emot den dagen länge. Mina sandaler trasslade in sig i byxorna så jag föll. Allt detta framför den coola bänken, den så kallade Bosundsbänken. Det var inte roligt alls och har satt sina spår.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där berättar Ellen om vilken historisk person hon skulle vilja träffa, vad hon är stolt över och vad som inspirerade henne att skriva hennes första roman.