Hoppa till huvudinnehåll

Fortsatt lobbning för flygtrafiken till Kronoby – uppvakting av nya finansministern gav vaga löften

Finnairplan i luften.
På grund av coronapandemin inledde Finnair en paus i trafiken till Kronoby och det är oklart om och när trafiken återupptas. Finnairplan i luften. Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle Finnair,flygtrafik,flygplan

Regeringen jobbar för att det nuvarande flygplatsnätet består. Såpass mycket lovade nye finansministern Matti Vanhanen (C) då representanter för olika landskap än en gång vädjade för sina flygförbindelser.

Representanter för landskapen träffade Vanhanen vid ett distansmöte under onsdagen. Än en gång ville man lyfta fram att fungerande flygförbindelser är ett livsvillkor för exportföretagens verksamhet.

Man kräver att Finnairs reguljära flygtrafik startas upp på nytt så fort som möjligt och på kommersiell basis.

- I Österbotten är Karleby-Jakobstad flygplats helt klart mycket viktig för industrin och företagen i regionen. Vårt budskap till Matti Vanhanen är att hela Finland behöver att det går bra för företagen på exportkusten. Vi har inte råd att förbise goda förbindelser till regionen, skriver landskapsdirektör Kaj Suomela i ett pressmeddelande.

Under mötet sa Vanhanen att han delar oron över flygförbindelsernas framtid.

Men några löften kunde finansministern inte komma med. Han försäkrade endast att regeringen jobbar för att ett flygsplatsnät på nuvarande nivå består och ser på alla möjligheter som finns för att säkerställa inrikesflygen till Karleby-Jakobstad, Jyväskylä, Joensuu, Kajana och Kemi.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten