Hoppa till huvudinnehåll

Laxarna flyr, sutarna kommer - det varma havsvattnet hämtar ny delikatess till stugans matbord

En sutare
Sutaren är inte vacker, men sägs vara god. En sutare Bild: Alexander Blinov Fisk,sutare

Ett intressant fenomen pågår i Finska viken för tillfället.
Laxarna är på väg mot kallare vatten medan sutarna söker sig närmare kusten till de varmare vattendragen.

Med andra ord: Den goda matfisken försvinner medan skräpfisken kommer. Eller?

Mera om den frågeställningen längre fram.

Men faktum är att laxen för tillfället är på väg längre ut mot djupare och kallare vatten. Fram till nu har det trots allt varit gott om lax i de östnyländska farvattnen.

- Jag samtalade här om dan med en fiskare på Borgå torg som snart har årets kvot av lax fylld bara halvvägs in i året, men nu börjar det stanna av, säger Christian Lindén, tidigare knuten till Nylands fiskarförbund.

Sydvästliga vindar skulle blanda havsvattnet

Det är de varma vattnen som hämtat laxarna närmare kusten, men när det blir för varmt vänder de tillbaka till kallare vatten.

- Det som skulle behövas ur fiskesynvinkel är sydvästliga vindar som skulle blanda upp havsvattnet, säger Lindén.

Den fisk som å sin sida lockas av de varma havsvattnen är sutaren.

- Jo, delvis är det de varma vattnen som lockar sutaren, delvis också de näringsämnen som rinner ut ur Borgå å eller egentligen från alla de tre stora östnyländska åarna, säger Lindén.

Vi borde lära oss att äta riktig fisk och inte enbart importerad lax från Norge.― Christian Lindén
Vita plastlådor står på golvet, en låda för varje fisk. Det finns stora gäddor, grönsvarta sutare.
Gädda, abborre och ....sutare! Vi borde lära oss att äta riktig fisk, säger Christian Lindén (Arkivbild). Vita plastlådor står på golvet, en låda för varje fisk. Det finns stora gäddor, grönsvarta sutare. Bild: Yle/Lone Widestam Fisk,Gädda,sutare

Slänga i sjön eller mata katten

Havsvattnet blir alltså både varmare och mindre saltigt vilket tränger ut de andra fiskarterna.

- Sutarna tar alltmer över. De är så pass starka. Antagligen äter de också upp de andra fiskarternas rom, säger Lindén.

Att laxen nu försvinner och sutaren istället etablerar sig i de varma vikarna, torde varken fiskare eller vänner av god mat gilla.

Laxen är en god om än dyr matfisk medan sutaren är en fisk som man oftast slänger tillbaka i sjön eller matar katten med.

- Nå, det är en attitydfråga. Jag känner proffs inom matbranschen som anser att sutare är en delikatess, men eftersom det är en karpfisk så har den också mycket ben, så den är besvärlig att hantera, säger Lindén.

Christian Lindén
Christian Lindén (Arkivbild). Christian Lindén Bild: Yle/Mikaela Wikström Fisk,nylands fiskarförbund

Ond cirkel på gång under ytan

En annan fisk som gillar varma vatten är gösen.

Just nu är det inte säsong för gösfiske - förutom för fritidsfiskare som draggar.

- De fiskar bort gösar som ligger och vaktar rommen, vilket gör att bland annat sutaren lättare kommer åt att äta gösrommen, säger Lindén.

Och därmed är den dåliga utvecklingen igång.

- Vi borde lära oss att äta riktig fisk och inte enbart importerad lax från Norge. Skulle vi förstå att uppskatta braxenfiskarna mer, så skulle vi samtidigt få en bättre balans i fiskarnas ekosystem, säger Lindén.

Testa sutare på stugan

Glöm alltså laxen - åtminstone för en tid. Alla semesterfirare på sommarstugorna i Östnyland har nu stora chanser att dra upp sina katsor fulla av sutare.

Fyll fisken med purjolök och rökt skinka i bitar och lägg i en ugnssäker form.

Häll på en flaska vitt vin och lägg hela härligheten i ugnen. Ta ut fisken när köttet är vitt och njut!

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland