Hoppa till huvudinnehåll

Miljardböter för SEB efter bristfällig hantering av misstänkt penningtvätt

SEB:s byggnad i Tallinn den 1 december 2019
SEB:s byggnad i Tallinn den 1 december 2019 Skandinaviska Enskilda Banken AB (SEB) ,banker,seb

SEB har inte identifierat risken för penningtvätt i den baltiska verksamheten tillräckligt väl och kontrollen av de baltiska dotterbankerna har brustit. Det anser den svenska Finansinspektionen, som på torsdagen gav SEB en anmärkning och en sanktionsavgift på en miljard kronor.

SEB:s dotterbanker i Baltikum har varit utsatta för en förhöjd risk för penningtvätt, både på grund av deras geografiska läge och kunder med högre risk för penningtvätt, skriver Finansinspektionen.

Enligt FI har banken haft brister vad gäller att identifiera och hantera risken för penningtvätt, men även misslyckats åtgärda brister som bankens kontrollorgan identifierat.

– Trots att det varit förhöjd risk för penningtvätt i Baltikum har banken agerat för lite och för sent, säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.

Finansinspektionen påpekar att SEB har vidtagit åtgärder på senare år och ämnar vidta fler, men anser att banken inte i tillräcklig utsträckning följt lagen och utmäter därför en anmärkning och böter på en miljard kronor (drygt 95 miljoner euro) åt banken.

Finansinspektionen i Sverige har samarbetat med tillsynsmyndigheter i de baltiska länderna, som också tillrättavisar SEB:s dotterbolag. På torsdag utmätte också den estniska myndigheten ett straff på en miljon euro till det estniska dotterbolaget, medan bolaget i Lettland redan tidigare fått en sanktion och det litauiska fått ett föreläggande att rätta till brister.

Stigande aktiekurs trots böter

– Det är glädjande att FI sätter ner foten. De skickar en signal att den här typen av hantering inte är acceptabel. Banker har tidigare kommit undan väldigt lätt, säger SVT:s reporter Axel Gordh Humlesjö, som granskat den misstänkta penningtvätten i Baltikum.

TT, SVT och Yle har jobbat tillsammans i granskningen, som till exempel förra året resulterade i att SEB själv gick ut med uppgifter om oklara transaktioner värda tiotals miljarder euro.

Sveriges Radios ekonomikommentator Kristian Åström är däremot mer kritisk till dagens besked från Finansinspektionen. Han påpekar att Finansinspektionen bötfällde Swedbank, som också hade likadana brister som SEB, fyra miljarder kronor och övervägde att dra in deras banktillstånd.

Angående själva bötesbeloppet tror inte Åström heller att straffet svider särskilt mycket.

– Man kan fråga sig vad är en miljard (kronor red. anm.) för SEB. De gjorde en vinst förra året på 23 miljarder. I den baltiska verksamheten gjorde de en vinst på ungefär tre miljarder.

SEB:s aktiekurs steg med kring fyra procent efter torsdagens besked från Finansinspektionen.

I en intervju till Sveriges Radio kommenterar SEB:s kommunikationschef Frank Hojem Finansinspektionens beslut.

– Vi har tillfört resurser, Finansinspektionen tycker inte vi har gjort det tillräckligt snabbt, och det är väl en kritik man kan ha förståelse för. Men sen ska man också komma ihåg att samhällets syn har utvecklats, regelverken har blivit strängare och vår förmåga att upptäcka och hindra brott har stärkts i takt med det. Sen kan man ha synpunkter på hur snabbt det här har gått och det är väl det Finansinspektionen ger uttryck för i dag.

Källor: DN, SR, SVT, Yle, ERR

Uppdaterad 25.6.2020 22.15: kommentar av SEB:s kommunikationschef tillagd.

Läs också