Hoppa till huvudinnehåll

Ohisalo: Turistresor till Ryssland lär nog dröja ett tag ännu

Sisäministeri Maria Ohisalo poistuu hallituksen neuvotteluista Säätytalolta Helsingissä 11. kesäkuuta
Maria Ohisalo besöker Kuhmo i dag Sisäministeri Maria Ohisalo poistuu hallituksen neuvotteluista Säätytalolta Helsingissä 11. kesäkuuta Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva Maria Ohisalo,inrikesminister

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) säger att det nog kommer att dröja innan resandet mellan Ryssland och Finland normaliseras. Först måste Schengen-länderna öppna de inre gränserna - först efter det kan man börja fundera på att lätta restriktionerna till länder utanför Schengen.

Hon utesluter att enskilda EU-länder börjar ingå separata avtal om att öppna gränserna med tredje land - det här är frågor vi måste samordna oss kring inom EU, sade Ohisalo i en intervju för Yle i Kuhmo i dag.

Vad gäller Ryssland sade Ohisalo att regeringen följer med läget där noggrant, men att turistresor i vanlig mening nog är det sista som kommer igång när coronaläget lättar.

Angående Sverige tog Ohisalo upp den knepiga situation som råder i Torneå-Haparanda som historiskt alltid varit ett enda område. Nu försvåras folks vardag alldeles oerhört.

- Vi lever alla i förhoppningen att vi snart kan återgå till normala förhållanden med Sverige. Också för Åland är de svenska turisterna mycket viktiga, påpekar Ohisalo.

Nu har Sverige ökat testande och vidtagit andra åtgärder så läget där går mot det bättre, sade Ohisalo.