Hoppa till huvudinnehåll

Putin bävar inför omröstningen om konstitutionen - om hans mardrömmar slår in röstar bara en bråkdel av ryssarna

Vladimir Putin
Putin har lovat att folkets vilja avgör, så om han stadfäster lagen utan folkets ja kan han tappa ansiktet. Vladimir Putin Vladimir Putin

Då president Vladimir Putin i januari talade till folket och lovade att medborgarna ska få rösta om en förändring av landets konstitution såg både landet och förändringsförslaget annorlunda ut än de gör i dag.

Begreppsförvirringen var stor redan från början och sedan kom både coronaepidemin och nya ändringsförslag och rörde till det ytterligare.

För president Vladimir Putin står mycket på spel nu. Under våren har flera opinionsmätningar visat att han har ett allt magrare stöd bland folket. Och nu står han inför ett avgörande ögonblick.

Putin måste få ett ja av folket

Juridiskt sett är förändringarna redan antagna eftersom de är godkända i såväl duman som i federationsrådet. Men Putin tappar ansiktet om han stadfäster lagen utan folkets ja.

Han har nämligen gång på gång lovat att folkets vilja avgör. Han har sagt att förändringarna i konstitutionen träder i kraft bara om väljarna säger ja till dem.

Det upprepade han i tisdags då han åter höll ett tal till folket.

Talet handlade mest om coronaepidemin och Putin kom med många löften om nya understöd till dem som på olika sätt har lidit ekonomiskt av epidemin. Också de som jobbar inom sjukvården fick löften om lönetillägg.

Många ärenden i ett paket

Folket ska rösta ja eller nej till ett helt batteri förändringar som bland annat gäller socialbidrag, ryska språkets ställning, indexjustering av pensioner och äktenskapet som ett förbund mellan en man och en kvinna.

Den politiskt viktigaste förändringen gäller presidentens framtid. När förändringarna träder i kraft nollställs nämligen alla tidigare presidentperioder, och Putin kan ställa upp i val två gånger till. Det skulle kunna ge honom en plats i Kreml ända fram till 2036.

Omröstningen sköts upp från den 22 april till den första juli på grund av epidemiläget. Nu blir det spännande att se om ryssarna verkligen använder en ledigförklarad sommardag för att gå och rösta.

Visserligen kan man rösta på förhand mellan den 25 och den 30 juni, men många drar sig för att göra det eftersom man misstänker valfusk i förtidsröstningen.

Vladimit Putin
Putin hoppas att ryssarna använder en ledigförklarad sommardag för att gå och rösta. Vladimit Putin Bild: /All Over Press Vladimir Putin

Valfusk väntas

Under den egentliga valdagen finns valurnorna inför ögonen på väljare och observatörer i vallokalerna, medan urnorna är helt utan uppsikt under förtidsröstningen.

Misstankarna om valfusk har förstärkts av flertaliga rapporter om att offentligt anställda har uppmanats rösta på förhand. Det har förekommit hot om negativa följder om de inte gör det.

Sådant strider mot rysk lagstiftning om arbetslivet. En arbetsgivare har nämligen inte rätt att kräva något som inte finns inskrivet i arbetsavtalet. Den regeln väger lätt när det gäller att bädda för Vladimir Putins fortsatta maktposition.

Ett helt nytt sätt att rösta testas också nu. I Moskva och i Nizjnij Novgorod-området har väljarna kunnat registrera sig för röstning via nätet.

Kampanj och kritik

Omröstningen har föregåtts av en massiv reklamkampanj både i medier och utomhus på reklamskyltar.

Kreml vill helst se ett högt valdeltagande, det skulle ge Putin en större legitimitet. Helst ska förstås ja-sägarna vara i massiv majoritet. Men sådant brukar gå att fixa under rösträkningen.

Det har också förekommit mängder av kritik mot såväl förändringarna som förfarandet. Om man ska döma enligt det som syns på sociala medier och bloggar är motståndet mot omröstningen och konstitutionsförändringen kompakt.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes