Hoppa till huvudinnehåll

Åbos badstränder är välbesökta under värmeböljan – badvakt: "De flesta följer coronarekommendationerna"

En bild på människor på en simstrand.
På grund av värmeböljan har många tagit sig till badstränderna i Åbo. En bild på människor på en simstrand. Bild: Maria Lammassaari/Yle Åbo,simstrand

Till följd av värmeböljan fylls Åbos badstränder med folk. Samtidigt gäller fortfarande coronarekommendationer om säkerhetsavstånd och god hygien. Timo Koljonen, idrottsanläggningsmästare på Åbo stad, säger att läget är bra på Åbos badstränder och att människor följer rekommendationerna.

Det är en varm och solig sommardag, och redan före klockan 12 på torsdag förmiddag är parkeringen vid Ekvalla badstrand nästan fullpackad med bilar och cyklar.

Glada skrik och skratt ekar över stranden och vattnet plaskar då badgäster springer längs med vattenbrynet.

Två badvakter på en simstrand.
Badvakterna Emma Uusküla och Severi Lehtinen övervakar badgästerna på Ekvalla badstrand. Två badvakter på en simstrand. Bild: Maria Lammassaari/Yle Åbo,simstrand

Uppe i badvaktstornet sitter badvakterna Emma Uusküla och Severi Lehtinen vars arbetspass börjat för en stund sedan.

Enligt Severi Lehtinen brukar badstranden på en varm och solig dag vara lugn på förmiddagen och de flesta kommer till stranden på eftermiddagen vid 14–15-tiden.

– På Ispois badstrand kan det vara upp till 200 eller 300 personer som mest medan det på Ekvalla badstrand rör sig kring 100 personer, säger Severi Lehtinen.

När det kommer till coronarekommendationerna upplyser badvakterna med jämna mellanrum badgästerna om säkerhetsavstånd och god hygien. Man har också satt upp skyltar för att påminna besökare om rekommendationerna.

Enligt Lehtinen följer de flesta badgästerna rekommendationerna.

– De följs nog åtminstone till en viss mån. Människor lyssnar nog på oss då vi upplyser om saken på stranden och kommer således ihåg rekommendationerna.

Fler badvakter på badstränderna i Åbo i sommar

Som en av flera åtgärder för att motverka coronasmitta på badstränderna har man vid Åbo stad ökat antalet badvakter på de livligaste stränderna. Tidigare har man haft en badvakt per strand under ett arbetspass.

– Vi har ökat antalet till två badvakter under varje arbetspass på badstränderna i Ispois, Ekvalla och vid Saaro udd, säger Timo Koljonen som är idrottsanläggningsmästare på Åbo stad och chef för badvakterna.

En bild på människor på en simstrand.
En bild på människor på en simstrand. Bild: Maria Lammassaari/Yle Åbo,sommar

Enligt Koljonen kan man på Ispois badstrand ha en tredje badvakt under de livligaste dagarna.

Badvakterna är på plats på badstränderna i Ispois, Ekvalla och vid Saaro udd varje dag klockan 11–18 med undantag för en lunchpaus klockan 13.30–14. Badvakterna kommer vara på badstränderna fram till den 9 augusti.

"Man orkar inte längre tänka så mycket på coronarekommendationerna"

En av de många badgästerna på Ekvalla badstrand är Linda Silván som kommit till stranden med sin familj. Silváns planer för dagen är att simma, sola och äta av den matsäck som hon har packat med sig.

– Vi har besökt olika badstränder varje dag denna vecka och nu var det dags att komma till Ekvalla, säger Silván.

En yngre och äldre kvinna som båda har ljust hår och vit hatt och baddräkt står på en simstrand.
Linda Silván och Kaisa Viitala. En yngre och äldre kvinna som båda har ljust hår och vit hatt och baddräkt står på en simstrand. Bild: Maria Lammassaari/Yle Åbo,Kaisa Viitala

Beträffande coronaepidemin och badstränder är Silván inte orolig eftersom man är utomhus.

– Det har varit en lämplig mängd människor på stränderna.

Också Sirkka Kärkinen och Maria Othmani har tagit sig till Ekvalla badstrand tillsammans med Othmanis döttrar Aila och Ranja.

– Det är för varmt att vara någon annanstans, säger Sirkka Kärkinen.

– Det är skönt att komma och svalka av sig i vattnet, säger Maria Othmani.

Vad tycker du om coronarekommendationerna på badstränderna?

– Man får ju hålla på som man gör i vanligt fall också och tvätta händerna och hålla avstånd, säger Sirkka Kärkinen.

– Jag tänker inte så mycket på rekommendationerna längre, det var väl de första två månaderna då i våras. Men nu orkar man inte tänka så mycket, utan det kommer mera automatiskt. Man har börjat bli van, säger Maria Othmani.

En kvinna med brunt hår och glasögon och två flickor med brunt hår står ute på en strand.
Sirkka Kärkinen har kommit till Ekvalla badstrand med barnbarnen Aila och Ranja Othmani. Också flickornas mamma Maria Othmani (inte på bild) var med på stranden. En kvinna med brunt hår och glasögon och två flickor med brunt hår står ute på en strand. Bild: Maria Lammassaari/Yle Åbo,Ranja Othmani

Kärkinens och Othmanis planer för dagen är tydliga:

– Bada, äta, dricka och ta det lugnt.

Bästa tipsen för att klara av en varm sommardag

– Skydda huvudet med en keps eller någon annan hatt. Och drick mycket vichyvatten, säger Linda Silván.

– Hoppa i vattnet, säger Sirkka Kärkinen.

– Simma, sitt i skuggan och drick mycket, säger Maria Othmani.