Hoppa till huvudinnehåll

Bästa hemknuten i Svenskfinland: Snappertuna

En medeltida slottsruin fotad uppifrån. Text på där det står "bästa hemknuten i Svenskfinland".
Är Snappertuna bäst i Svenskfinland? En medeltida slottsruin fotad uppifrån. Text på där det står "bästa hemknuten i Svenskfinland". Bild: Christoffer Westerlund / Yle Snappertuna,Raseborg,Västnyland,Raseborgs slott,sommar,raseborgs slottsruiner

Snappertuna förtjänar titeln som Svenskfinlands bästa hemknut - åtminstone om man får tro denna trio som bland annat valt bort såväl Åbo som Los Angeles för ett liv på landsbygden.

Här tävlar havet med den lummiga naturen och en medeltida borg om den vackraste vyn i bygden, och Snappertuna hoppas faktiskt kunna bli världens smartaste by.

En medeltida slottsruin fotad uppifrån.
Snappertuna bjuder på vackra vyer. En medeltida slottsruin fotad uppifrån. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Snappertuna,Raseborg,Västnyland,Raseborgs slott,sommar,Per Fallenius

Elina Lehtikangas är den färskaste i gänget med några månaders erfarenhet av att vara Snappertunabo efter att ha bott i Åbo i några år.

- Jag tycker om att bo på landet, det är så vacker natur. Jag känner en hel del personer från bygden som gjorde att det här var en väldigt lockande plats, berättar Lehtikangas som bland annat ligger bakom reklamaffischerna för Raseborgs slott.

Kvinna i snickarbyxor ler mot kameran. I bakgrunden en medeltida slottsruin.
Elina Lehtikangas flyttade till Snappertuna i mars. Kvinna i snickarbyxor ler mot kameran. I bakgrunden en medeltida slottsruin. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Snappertuna,Raseborg,Västnyland,Raseborgs slott,sommar,Elina Lehtikangas

Konstnären Riggert Munsterhjelm har målat sina tavlor i Snappertuna i tio år, och är även i färd med att öppna ett galleri. Hembyn har fått agera motiv till hans målningar.

- Snappertuna har den fördelen jämfört med andra platser att här finns en så stor mångsidighet. Här finns allt från det öppna havet till en fin och rik skärgård. Så har vi det böljande jordbrukslandskapet, och över allt det borgen som emitterar sin glans, beskriver han.

En man i solhatt ser in mot kameran och ler.
Riggert Munsterhjelm målar i och av Snappertuna. En man i solhatt ser in mot kameran och ler. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Snappertuna,Raseborg,Västnyland,Raseborgs slott,sommar,riggert munsterhjelm

Per Fallenius bytte ut Los Angeles mot Snappertunaskogarna för 15 år sedan. Han varvar livet på landsbygden med regelbundna vistelser i Moskva och Luxembourg.

Tre personer, två män och en kvinna, framför en medeltid slottsborg en sommardag.
(Fr.v.) Per Fallenius, Elina Lehtikangas och Riggert Munsterhjelm lovordar Snappertuna. Tre personer, två män och en kvinna, framför en medeltid slottsborg en sommardag. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Snappertuna,Raseborg,Västnyland,Raseborgs slott,sommar,Per Fallenius

- För mig gällde det att välja en plats där jag kunde bo och trivas då jag slutade med aktivt businessliv i olika delar av världen. Det fantastiska naturlandskapet var något jag tog fasta vid när jag köpte en gård här, berättar Fallenius.

Tre får ligger i gräset.
Yles redaktör hälsades välkommen av slottets sommargäster. Tre får ligger i gräset. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Snappertuna,Raseborg,Västnyland,Raseborgs slott,sommar,får,raseborgs slottsruiner

Bästa hemknuten i Svenskfinland 2020