Hoppa till huvudinnehåll

Finländarna kritiska till rökning på balkong: "Det luktar väldigt illa framförallt under varma sommardagar"

På bilden syns en hand som håller i en cigarrett. Handen ser ut att tillhöra en man som står på en balkong.
En klar majoritet av finländarna vill förbjuda rökning på balkong. Det visar en färsk utfrågning som Finlands ASH r.f.(Action on Smoking and Health) låtit göra. På bilden syns en hand som håller i en cigarrett. Handen ser ut att tillhöra en man som står på en balkong. Rökning,tobaksrökning,tobak,Rökning på balkonger

En klar majoritet av finländarna vill förbjuda rökning på balkong. Det visar en färsk undersökning som Finlands Action on Smoking and Health låtit göra.

I undersökningen deltog 24 999 personer. Av alla respondenter var 63 procent av åsikten att rökning på balkong borde förbjudas. Respondenterna i Åbo var mest kritiska och 72 procent av Åboborna anser att ett förbud skulle vara på sin plats.

Vid fastighetsförbundet har man märkt att många vill införa rökförbud på balkongerna. Kristel Pynnönen som är jurist vid fastighetsförbundet berättar att de märkt ett utbrett missnöje mot det nuvarande systemet för att ansöka om förbud.

- Vi får mycket samtal och förfrågningar som gäller förbud av balkongrökning. Man märker att många är ganska kritiska till det nuvarande systemet. På så vis överraskar rapportens resultat inte mig, säger hon.

Kristel Pynnönen.
Juristen Kristel Pynnönen vid fastighetsförbundet. Kristel Pynnönen. Bild: Yle fastigheter,Kristel Pynnönen,fastighetsförbundet

Missnöjet beror enligt Pynnönen på att ett förbud innebär en lång och byråkratisk process.

Om ett husbolag vill förbjuda rökning på balkong bör alla boende höras först. Efter det fattas det på bolagsstämman beslut om att ansöka om förbud för rökning på balkong av kommunen eller staden. Då ansökan behandlats och godkänts träder förbudet i kraft.

Mängden ansökningar motsvarar inte intresset

De senaste åren har det kommit in cirka hundra ansökningar per år av husbolag som vill införa rökförbud. I Åbo har husbolagen varit rätt aktiva vilket är i enlighet med resultatet i rapporten.

Då den nya lagen som gjorde det möjligt för husbolag att förbjuda rökning på balkong planerades var många husbolag intresserade och kontaktade fastighetsförbundet.

Kerrostalon rakennustöitä.
Vid nybyggen är det mindre problematiskt att införa rökförbud. Kerrostalon rakennustöitä. Bild: Henrietta Hassinen / Yle byggande,nybyggnad,Fastigheter & byggande,byggplatser,bygge,flervåningshus,ekonomi,budgetar,ekonomisk tillväxt,samhällsekonomi,fastigheter,fastighetsköp,fastighetsmarknaden,byggnadsarbetare,arbete,arbetslöshetsgrad,utkomstskydd för arbetslösa,arbetslöshetspenning,arbetslöshetsersättningar,höghusområden,Esbo,Storåker

Men när lagen trädde i kraft var det trots allt inte så många som sist och slutligen gjorde en ansökan.

- Det beror kanske för tillfället på det att de bolag som beviljats förbudet har ansett att processen är problematisk och övervakningen av förbudet är svårt.

Mindre problematiskt att införa rökförbud i nybyggen

Kristel Pynnönen berättar att finländarna förhåller sig allt mer negativt gentemot rökning och en del nya husbolag väljer att helt och hållet förbjuda rökning också inne i lägenheterna.

Eftersom det inte finns en massa aktieägare som behöver ge sitt samtycke i ett nybygge är processen att göra bolaget rökfritt lättare. Då är det byggherren som inleder byggprocessen som bestämmer om det i bolagsordningen ska vara ett rökfritt husbolag.

- Det är enkelt att införa ett förbud i det skedet. Dessutom har man i viss mån lagt märke till att det är populärt att gå ut med information om att ett nybygge är rökfritt.

Delade åsikter på Åbos gator

På gatorna i Åbo var åsikterna delade. Enligt Anu Alahuhta borde rökning på balkong förbjudas.

Anu Alahuhta står framför ett cykelställ vid Biskopsgatan i Åbo.
Anu Alahuhta tycker att rökning på balkong borde förbjudas. Anu Alahuhta står framför ett cykelställ vid Biskopsgatan i Åbo. Bild: Isabel Nordberg / Yle Åbo,Anu Alahuhta

- Det luktar väldigt illa, framförallt under sådana här varma sommardagar då många är tvungna att hålla fönstren öppna för att vädra, säger hon.

Micaela Lillkung anser också att rökning på balkong kunde förbjudas men är ändå fundersam.

Micaela Lillkung framför rosenbuskar vid Biskopsgatan i Åbo.
Micaela Lillkung säger att tobaksrök kan vara jobbigt ifall det sprider sig till andra lägenheter. Micaela Lillkung framför rosenbuskar vid Biskopsgatan i Åbo. Bild: Isabel Nordberg / Yle Åbo

- Intressant fråga, jag tycker både ja och nej. I ett höghus med många balkonger och mycket invånare så ja, då tycker jag ett förbud vore bra. Så det lutar nog mot att det borde förbjudas, säger hon.

Hon påpekar också att det kan vara jobbigt om det kommer in tobaksrök i lägenheten för dem som inte själv är rökare.

Mathias Östergård anser att folk kan röka på sin balkong så länge det inte stör andra personer.

Mathias Östergård står utanför Akademihuset Fänriken vid Biskopsgatan.
Mathias Östergård tycker det är okej att röka på balkongen så länge det inte stör andra Mathias Östergård står utanför Akademihuset Fänriken vid Biskopsgatan. Bild: Isabel Nordberg / Yle Åbo Akademi,Mathias Östegård

- Det är en knepig fråga eftersom jag inte själv röker. Om det inte finns en risk att röken och lukten sprider sig så då är det helt okej att röka på balkongen, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland