Hoppa till huvudinnehåll

Här är tre orsaker bakom finländarnas fantastiska friidrottsform – är utlandsläger bortkastade pengar?

Krista Tervo, U23-EM 2019.
Krista Tervos nya rekordnotering lyder 71,93 – en förbättring med hela 1,75 meter. Krista Tervo, U23-EM 2019. Bild: Anssi Mäkinen Krista Tervo

Under sommarens första månad har det formligen regnat finländska rekord. Hur kommer det sig att de blåvita friidrottarna varit i superb form trots karantänvåren? Yle Sportens friidrottsexpert Mikael Ylöstalo reder ut frågan.

Den finländska utesäsongen har startat med en smäll.

Kristian Pulli putsade det tolv år gamla rekordet i längd, släggkastaren Krista Tervo förbättrade sin egen toppnotering rejält och Nooralotta Neziri, Oskari Mörö samt Tuukka Huuskola löpte rekord på de udda sträckorna 200 meter häck respektive 150 meter.

Dessutom flirtade fjolårets komet Annimari Korte med sitt personbästa på 100 meter häck och Samuli Samuelsson löpte sin den bästa av tiden av en finländare på tre år på 100 meter.

Frågan är: Hur är det ens möjligt?

Annimari Korte och Nooralotta Neziri poserar.
Annimari Korte och Nooralotta Neziri har varit i strålande form. Annimari Korte och Nooralotta Neziri poserar. Bild: EPA Annimari Korte,Nooralotta Neziri

Med tanke på pandemivåren och den mästerskapslösa sommaren är resultatnivån hisnande. Osannolik.

De största tävlingarna – FM och en eventuell Sverigekamp – är inprickade under sensommaren och hösten. Det är då som idrottarna förväntas vara i toppform. Men många är det redan nu.

Varför? Spekulationerna har varit många. Yle Sportens expert och landslagstränaren i häck Mikael Ylöstalo ger tre förklaringar till fenomenet.

1. En träningssäsong utan stress

Med en tom tävlingskalendern har lugnet infunnit sig. Idrottarna har i stället kunnat ta det lugnt och koncentrera sig på att få till högklassiga träningspass.

I vanliga fall kan det hända att idrottarna stressar inför säsongsstarten – eller har svårt att hitta balansen i träningen.

– Den goda träningssäsongen är den främsta orsaken till att resultaten varit så bra, säger Ylöstalo.

Mikael Ylöstalo i Sibbo.
Mikael Ylöstalo är landslagstränare och har stenkoll på friidrottarna. Mikael Ylöstalo i Sibbo. Bild: Yle/Sebastian Backman friidrott,Mikael Ylöstalo

Nu har det varken funnits tävlingar att sikta på eller mästerskapsgränser att klara. Det har bäddat för avslappnade förutsättningar.

– Trots restriktionerna och att vi bor i kalla Finland har idrottarna klarat av att ta det lugnt och återhämta sig bra.

2. Resultatpressen finns inte

Först flyttades OS fram och sedan rök EM. Utan mästerskap finns det ingen press att klara av resultatgränser. Det gör att vissa idrottare trivs som fisken i vattnet.

Ylöstalo talar om den mentala pressen som uppstår om man missar ett antal chanser att klara av en gräns och sedan inser att endast ett par chanser till återstår.

– För vissa fungerar gränserna som tändvätska, för andra blir det en vägg som man springer mot gång på gång. Till slut blir den oöverkomlig.

I sommar kan idrottarna tävla avslappnat. Inte ens en krossad OS-gräns spelar roll, eftersom kvalfönstret är stängt.

3. Utlandslägren uteblev

Det säkraste vårtecknet i Finland är då friidrottarna börjar söka sig mot varmare breddgrader.

Men så var inte fallet i år.

Reserestriktionerna tvingade friidrottarna att träna i hall eller utomhus. Och med facit på hand var det ett lyckat koncept. Ylöstalo ifrågasätter utlandslägrens plats i idrottarnas kalender.

Framför allt för unga idrottare skulle jag säga med facit på hand att det är bortkastade pengar

Han beskriver lägren som ett stressmoment. Kroppen ska anpassa sig till temperaturvariationer och eventuella tidsskillnader och sedan skruvas träningsintensiteten upp.

– Det är svårt att dosera träningen rätt, då man plötsligt har bättre träningsförhållanden och kan träna med högre effekt. Stressreaktionen i kroppen blir större då.

Ylöstalo vill att idrottare ska ta sig en funderare nästa år:

– Hur viktigt är det att åka utomlands och träna på våren? Framför allt för unga idrottare skulle jag säga att det med facit i hand är bortkastade pengar.

Hur skulle du bygga upp träningen i stället?

– Träningsupplägget skulle vara det samma, men utan ett läger. Om man vill till värmen efter inomhussäsongen kan man semestra en vecka i stället.

Esbo nästa

En till förklaring till topprestationerna är OS. Toppidrottare har byggt upp träningen med Tokyo i sikte – och ordnat sina liv så att de kan satsa fullt ut på idrotten.

Det syns också i resultaten.

Med andra ord är fler pangprestationer att vänta. På lördag finns följande chans till nya toppresultat. Då fortsätter friidrottssäsongen med en så kallad tematävling i Esbo.