Hoppa till huvudinnehåll

Historisk äppelallé gör entré i Kommendantsparken i Lovisa

Kvinna håller i litet äppelträd i parkmiljö.
Nina Edgren Henrichson beundrar Lovisas äppelnykomlingar. Kvinna håller i litet äppelträd i parkmiljö. Bild: Yle/ Heini Rautoma Lovisa,äppelträd

En historisk äppelträdgård tar form kring Kommendantshuset i Lovisa. Tanken är att bevara sådana äppelsorter som blommat i trakten i århundraden.

- Det är helt fantastiskt. Det gick bara fyra veckor från det att vi kontaktade staden till att trädena planterades här.

Trädgårdshistorikern Nina Edgren Henrichson är mycket nöjd när hon blickar ut över Kommendantsparken. Vägen genom parken kantas av en allé med 20 meterhöga äppelträd.

De doftar inte ännu och stammarna är blygsamt tunna. Men i ett av träden hänger redan ett litet runt rödgrönt äpple.

Träden kommer från östnyländska trädgårdar

Bakgrunden är att Gun-Britt Husberg har odlat och ympat äppelsorter i Kycklings i Lappträsk.

Östnylänningar har tipsat Husberg om träd som de har i sina trädgårdar. Husberg har ympat grenar från dem och samlat ihop en imponerande samling äppelträd.

Vita äppelblom.
Riktigt så här stora blommor finns det inte ännu i allén, men den som väntar på något gott blir knappast besviken om några år. Vita äppelblom. Bild: Yle/Rolf Granqvist blomning

De två äppelvännerna började fundera på var äppelträden skulle passa. De kontaktade Lovisa stads trädgårdsmästare och museiintendent och fick genast positivt gensvar.

Nu står äppelträden på rad med var sitt bevattningssystem och var sin namnlapp. Huvitus, Vit nalif, kaneläpple ...

Många av de här äppelsorterna säljs inte längre i butikerna.― Trädgårdshistoriker Nina Edgren Henrichson

De här äppelsorterna lever vidare i stadens vårdande händer. Edgren Henrichson säger att det är viktigt både ur kulturarvssynvinkel och för att våra äppelträd ska må bra.

- Det är genetiskt viktigt att bevara de här gamla sorterna, eftersom det är bra med variation.

Kvinna står i allé av små äppelträd.
Nina Edgren Henrichson i den färska äppelallén i Kommendantsparken. Kvinna står i allé av små äppelträd. Bild: Yle/ Heini Rautoma Lovisa,nina edgren-henrichson

Äppel har odlats i Östnyland i åtminstone ett par hundra års tid.

- Många av de här äppelsorterna säljs inte längre i butikerna. Det finns gamla träd i gamla trädgårdar. Men om man inte föryngrar dem så försvinner de. Då går vi miste om ett viktigt kulturarv.

Allén finns intill Generalshagens skola. Utöver allén finns 8 nyplanterade östnyländska äppelträd också på andra sidan Kommendantshuset, i Kommendantsparken.

I Kommendantsparken finns några vuxna äppelträd som planterats på 1990-talet. Men de här nyplanterade historiska äppelträden är ännu bara barn, så riktigt än blir det inte frågan om någon stor äppelskörd.

- Här är många sorter som jag inte ens har smakat på. Kaneläpple och Åkerö vet jag att är goda, men säkert finns här många fler som är riktigt goda, säger Edgren Henrichson.

Själv är hon intresserad av hur och varför fruktträd odlas, och sysslar med de historiska äppelträden på hobbybasis.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland