Hoppa till huvudinnehåll

Leo Komarov och Mikael Granlund ordnade chartrat flygplan – nu är finländska NHL-stjärnor på väg till Nordamerika: ”Kan hända att vi kommer tillbaka om några veckor”

Leo Komarov firar mål.
Leo Komarov återvänder nu till New York. Leo Komarov firar mål. Bild: All Over Press Leo Komarov

Efter drygt tre månader i hemlandet är finländska NHL-spelare nu på väg tillbaka till Nordamerika. Spelarna har tagit ett första steg mot att slutföra säsongen men mycket är fortfarande oklart. Jag vet inte vad jag ska förvänta mig, säger Teuvo Teräväinen.

NHL-säsongen närmar sig en återstart. Den 10 juli ska klubbarna dra igång sina träningsläger och tanken är att det utökade slutspelet ska kunna starta några veckor senare.

24 lag kommer att spela slutspel men var matcherna ska arrangeras är ännu inte känt. Sex tänkbara städer blev nyligen fem när Vancouver tog tillbaka sin ansökan men inom kort uppges ligan fatta sitt beslut.

En stor del av de blåvita NHL-spelarna har spenderat de senaste månaderna i Finland men nu är de på väg till Nordamerika igen. Leo Komarov och Mikael Granlund ordnade ett chartrat flygplan och på fredagen lyfte det mot New York.

Bland passagerarna fanns spelare som Sebastian Aho, Mikko Rantanen, Mikko Koivu, Pekka Rinne, Teuvo Teräväinen och Miro Heiskanen.

För Carolinaduon Aho och Teräväinen väntar en sju timmar lång bilresa innan de är framme i Raleigh i North Carolina.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig. Vi vet ju inte när vi kommer att spela matcher. Vi åker nu dit och kollar läget, säger Teräväinen till Helsingin Sanomat.

I USA pekar coronakurvorna uppåt och landet har överlägset flest döda och smittade i världen.

– Jag vet inte om jag är rädd att åka dit men ganska dumt känns det. Men vi måste åka till jobbet. Det kan hända att vi kommer tillbaka om några veckor. Inget är ännu bestämt och i USA ökar antalet smittade hela tiden, säger Teräväinen.

Teuvo Teräväinen skjuter ett skott.
Teuvo Teräväinen. Teuvo Teräväinen skjuter ett skott. Bild: /All Over Press Teuvo Teräväinen,Carolina Hurricanes

Karantän före träningslägret inleds?

Vad som händer efter ankomsten till Nordamerika är också oklart för spelarna. Enligt de nuvarande riktlinjerna måste alla som rester till USA eller Kanada sitta i karantän.

– Det finns ingen exakt information. Situationen är åtminstone bra här i Finland och förhoppningsvis kan det hjälpa, säger Pekka Rinne till Ilta-Sanomat.

– När man kommer med ett privatplan borde man klara sig utan karantän eller så maximalt sju dagar. Vi får se vad de säger när vi kommer fram, fyller Dallasbacken Miro Heiskanen i.

Dallas Stars är ett av de fyra lagen i den västra konferensen som är klart för första slutspelsomgången och behöver således inte spela play-in.

– Jag tror att alla spelare kommer att vara i bra form. Jag litar på att alla har tränat och det kommer att hjälpa oss att gå långt. Min egen form är bra och jag har haft tid att träna i tre månader, säger Heiskanen till MTV Sport.