Hoppa till huvudinnehåll

Mildare domar än väntat i uppmärksammat rättsfall i Moskva – kulturarbetare dömdes till fängelsestraff för försnillning

Kirill Serebrennikov i rätten i Moskva den 26 juni 2020, i väntan på domen.
Kirill Serebrennikov i rätten i Moskva den 26 juni 2020, i väntan på domen. Kirill Serebrennikov i rätten i Moskva den 26 juni 2020, i väntan på domen. Kirill Serebrennikov,Moskva

Den tidigare konstnärlige chefen för teatern Gogol tsentr i Moskva, 50-årige Kirill Serebrennikov, dömdes i dag till tre års fängelse för försnillning. Fängelsedomen är villkorlig.

Åklagaren Michail Rezitjenko säger att det är bevisat att Serebrennikov tillsammans med producenterna Aleksej Malobrodskij och Jurij Itin har försnillat 129 miljoner rubel (1,66 miljoner euro) som deras kulturprojekt har fått i understöd av staten under åren 2011–14.

Malobrodskij och Itin dömdes vardera till villkorliga fängelsestraff. Malobrodskijs straff är på två år och Itins på tre år.
Alla tre fick kortare straff än de fyra till sex år åklagaren ursprungligen krävde. De måste också betala böter, Serebrennikov 800 000 rubel, Malobrodskij 300 000 och Itin 200 000.

Serebrennikov får arbeta inom kulturinstitutioner som får statsstöd också efter domslutet, medan Malobrodskij och Itin inte får göra det.

Tillsammans bildade de en grupp som kallades ”Sedmaja studija”, den sjunde studion. Enligt domstolen arbetade de målmedvetet för att göra egen vinst på statsbidragen.

En fjärde åtalad, Sofia Apfelbaum, som arbetade vid kulturministeriet ansågs bara ha varit slarvig och dömdes inte.

Förnyaren och samhällskritikern

Kirill Serebrennikov har gjort sig känd som en skarp kritiker av statsmakten, han har också kritiserat den ortodoxa kyrkans allt starkare inflytande i samhällsfrågor. Han har dessutom ofta försvarat sexuella minoriteter.

En grupp människor utomhus i soligt väder. Flera hundra personer som stöder Serebrennikov hade samlats utanför rätten i Moskva  den 26 juni 2020.
Personer som stöder Serebrennikov utanför domstolen i Moskva den 26 juni 2020. En grupp människor utomhus i soligt väder. Flera hundra personer som stöder Serebrennikov hade samlats utanför rätten i Moskva den 26 juni 2020. Ryssland,straffprocess

Serebrennikov blev konstnärlig chef på Gogol tsentr 2012 och han förändrade teaterns karaktär.

Teatern hette före det Gogolteatern och var känd för sin något gammaldags repertoar. Där visades samma pjäser under tiotals år.

Teatern hade en koppling till Finland genom Ensio Rislakkis pjäs ”Besobraznaja Elsa” (Fula Elsa) som spelades flera än tusen gånger under mera än 25 år.

Under Serebrenikovs tid har Gogol tsentr av många ansetts vara Moskvas intressantaste teaterscen.

Rättssalen fylldes av kulturpersonligheter

Väldigt många populära ryska kulturpersonligheter var på plats utanför Mesjtjanskijdomstolen då domen föll, bland dem skådespelarna Alisa Chazanova och Aleksandr Molotjinov, sångaren Mark Tisjman, musikern Anton Sevidov, författaren Michail Zygar och yttrandefrihetsaktivisten Aleksandr Archangelskij.

Archangelskij sa inför domslutet att han inte är på plats därför att han känner sympati för de åtalade utan därför att han vill att rättssystemet ska fungera enligt lagen.

Michail Zygar i sin tur sa att Serebrennikov straffas därför att han är den modigaste och mest färgstarke inom ryskt kulturliv.

Stort stöd för Serebrennikov

Regissören Kirill Serebrennikov greps överraskande i maj 2017 och anklagades för att ha försnillat pengar som han hade fått i statsstöd för produktioner inom ett projekt kallat ”Platforma”.

Redan samma kväll startade aktionerna till stöd för honom. Kulturarbetare i Ryssland har med en mun försvarat Serebrennikov och ansett att åtalen mot honom och hans närmaste medarbetare är fabricerade.

Aleksandr Archangelskij,  (arkivbild från augusti 2018.)
Yttrandefrihetsaktivisten Aleksandr Archangelskij (foto från 2018) Aleksandr Archangelskij, (arkivbild från augusti 2018.) Bild: Yle / Kerstin Kronvall Kirill Serebrennikov,Ryssland,Aleksandr Archangelskij

Själv har han kallat processen absurd. Han satt i husarrest i nästan två år innan han i april 2019 frigavs mot borgen. Han fick då utreseförbud, han har alltså inte haft rätt att lämna Ryssland.

Bland dem som stått upp för honom finns också en del kända kulturpersonligheter som anses stå nära Kreml. Bland dem filmregissören Karen Sjachnazarov som har sagt att han inte tror Serebrennikov är någon expert på bokföring, men en stor talang inom teater.

Människorättsorganisationer i Ryssland och utomlands har talat till Serebrennikovs försvar. En grupp internationella organisationer gick ut med ett upprop dagen innan domen föll.

Över tusen unga kulturarbetare i Ryssland har lämnat in ett brev till försvar för ”Sedmaja studija”

Kulturminister Olga Ljubimova har svarat att ”Sedmaja studija” har försnillat pengar och därför förorsakat staten stora förluster. Hon förklarade att hon inte tänker ta ställning i fallet utan bara följer det på avstånd.

Föreställningar som inte fanns

En folkstorm uppstod på nätet då åklagaren hävdade att föreställningar inom ramen för ”Platforma” aldrig hade uppförts. ”Platforma” var, som namnet anger, ett projekt som gav plats för många olika kulturevenemang inom olika genrer.

Åklagaren hävdade att det inte går att bevisa att det hade förekommit föreställningar trots att hundratals människor berättade att de hade varit på plats och det till och med fanns inspelningar av föreställningarna.

Efter domslutet väntas demonstrationer

Det är troligt att många kommer att demonstrera mot domslutet och till stöd för Serebrennikov och de andra dömda.

Enligt Kremls talesman Dmitrij Peskov känner man inte av någon samhällelig oro på grund av det här fallet.

- Många kulturpersonligheter uttalar sig, men tyvärr kan inte vi göra det, sa Peskov.

Han sa också att Kreml aldrig tar ställning i domstolsfrågor, och därför inte heller gör det nu.

Fallet Serebrennikov är bara ett av många ryska rättsfall som är bundna till politiska protester eller kritik av makthavare. Här kan du läsa om en del sådana fall:

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes