Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Arktis smälter allt snabbare, USA:s representanthus antog ny polislag, riksdagen röstar om fallet Mäenpää

Klimatförändringen ett hot mot Arktisområdet.
Arktis smälter allt snabbare, enligt forskare. Klimatförändringen ett hot mot Arktisområdet. Bild: EPA / Greenpeace / Steve Morgan is,arktiska regionen,alaska

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter. Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här fredagsmorgonen.

Rekordvärme i arktiska områden kan ses som varningstecken

En del av de arktiska områdena har hettats upp ordentligt, och det råder en viss oro över följderna för omvärlden. I staden Verchojansk var det enligt rapporter i lördags 38 grader varmt – en unikt hög temperatur för ett område norr om polcirkeln.. Jonathan Overpeck, klimatforskare vid universitetet i Michigan, säger till nyhetsbyrån AP att de arktiska områdena smälter i allt snabbare takt, och att rekordvärmen nu kan ses som ett allvarligt varningstecken.

Nya polislagar i USA

Talman Nancy Pelosi och andra demokrater presenterade polisreformen som har uppkallats efter George Floyd, inför omröstningen i kongressen.
Talman Nancy Pelosi presenterade polisreformen som har uppkallats efter George Floyd, inför omröstningen i kongressen. Talman Nancy Pelosi och andra demokrater presenterade polisreformen som har uppkallats efter George Floyd, inför omröstningen i kongressen. Bild: imago images/MediaPunch/ All Over Press Nancy Pelosi,USA

Det amerikanska representanthuset har antagit nya ambitiösa polislagar efter en häftig, polariserad debatt. Lagpaketet antogs tack vare den demokratiska majoriteten i representanthuset med rösterna 236 mot 181. Endast tre republikaner röstade för polisreformen.

Riksdagen röstar om Mäenpääs åtalsimmunitet

Riksdagen avslutar sin vårsession i dag genom att fatta ett principiellt viktigt beslut. Om fem sjättedelar av riksdagsledamöterna godkänner det kan riksåklagaren väcka åtal mot den sannfinländska riksdagsledamoten Juha Mäenpää som misstänks för hets mot folkgrupp.

Eduskunta järjestäytynyt poikkeuksellisesti koronaviruksen takia. Hallitus jakautunut myös virkamiesaitioon ja edustajia vain n. 60 salissa. Loput etänä.
Riksdagen ska i dag rösta om huruvida riksdagsledamot Juha Mäenpääs (Sannf) åtalsimmunitet kan hävas. Eduskunta järjestäytynyt poikkeuksellisesti koronaviruksen takia. Hallitus jakautunut myös virkamiesaitioon ja edustajia vain n. 60 salissa. Loput etänä. Bild: Jani Saikko / Yle riksdagen,coronavirus,styrelse,politik

Coronakrisen på tapeten i höst – mycket av riksdagens arbete har blivit ogjort i vår

Våren har varit exceptionell och mycket av riksdagens arbete har blivit ogjort på grund av coronapandemin. I höst är det viktigast att få Finlands ekonomi på fötter, säger de ledamöter Svenska Yle har talat med.

Strikt syn på sexualitet kan få religiösa unga att må dåligt

Peiton alta pilkottavat varpaat.
Sex och religion kan vara en svår kombination för en del unga. Peiton alta pilkottavat varpaat. Bild: Unsplash sex

Att vara religiös förknippas ofta med en strikt syn på kön och sexualitet. Sex utanför äktenskapet eller sexualitet som avviker från normen är ofta synd. Enligt nationellariktlinjer för sexualhälsa betonas individens rätt till privatliv, men inom vissa religiösa rörelser kan den rätten vara villkorad.

Väder

Det varma och soliga vädret fortsätter i landets södra och mellersta delar. I norr är det något svalare. Dagens högsta temperatur är mellan 27 och 32 grader, i Lappland mellan 19 och 24 grader.

Vesileikkejä uimarannalla.
Det varma vädret fortsätter. Vesileikkejä uimarannalla. Bild: Petteri Bülow / Yle sommar,sommarlov,värmebölja,hetta,värme,badstränder,väderlek,Nordsjö, Helsingfors stad,Kallviksudden,Kallvik

Varning för skogsbrand råder i hela landet. Meteorologiska institutet varnar också för stark UV-strålning och värmebölja. I Kajanaland och Södra Bottenviken varnas det för åskväder.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes