Hoppa till huvudinnehåll

Ny träningsturnering lanseras inför ligastarten – det blir färre spelare på isen och kortare perioder: ”Finland vill ligga i framkant när det gäller att utveckla ishockeyn”

Jere Sallinen firar sitt kvitteringsmål.
Bland annat HIFK och Tappara kommer att mötas i träningsturneringen. Jere Sallinen firar sitt kvitteringsmål. Bild: Miikka Jääskeläinen / All Over Press HIFK Hockey,Jere Sallinen

Under fyra speldagar i augusti och september kommer fem lag att mäta sina krafter i en träningsturnering. Den nya turneringen är ett led i lagens uppladdning inför ligastarten i oktober.

Försäsongens stora ishockeyhändelse brukar vara den anrika Pitsiturneringen i Raumo i augusti. Den kommer att spelas även i år men försäsongen får också en ny turnering.

I dag presenterades Super Series där HIFK, Ilves, Kärpät, Tappara och TPS möter varandra i dubbelmöten i tre olika städer. Matcherna kommer att spelas i Åbo, Tammerfors och Helsingfors och matchdagarna är fyra till antalet i augusti och september.

Matcherna kommer att vara av det kortare slaget med två perioder som båda är tio minuter långa. På isen kommer lagen att mötas med tre spelare mot tre.

– Målet är att arrangera underhållande evenemang för fansen. I Nordamerika testade man ett liknande format förra säsongen och det var framgångsrikt.

– NHL:s All Star-match spelas enligt detta format och i USA kommer man nästa sommar att starta en liga där man spelar tre mot tre. Finland vill ligga i framkant när det gäller att utveckla ishockeyn och det här är ett exempel på det, säger Veli-Pekka Marin som är viceordförande i HC TPS Oy i ett pressmeddelande.

Längre perioder i slutspelet

Efter avslutad grundserie går de fyra bästa lagen vidare till slutspelet som avgörs i Helsingfors den 11 september. I slutspelet är de två perioderna femton minuter långa.

– Att spela tre mot tre i förlängningar har varit en framgångsrik reform och nu får lagen möjlighet att träna på det. Det här är utmärkt marknadsföring för ligasäsongen som börjar några veckor efter Super Series, säger HIFK:s sportchef Tobias Salmelainen.

Publik kommer att tillåtas på läktarna enligt de rekommendationer som gäller när matcherna spelas.

Ishockeyligans grundserie startar den 1 oktober.

Matchprogrammet:

21.8. Åbo
17.00 TPS – Tappara
17.45 HIFK – Ilves
18.45 TPS – HIFK
19.45 Ilves – Tappara
20.30 TPS – Ilves

27.8. Tammerfors
17.00 Tappara – Kärpät
17.45 HIFK – TPS
18.45 Kärpät – Ilves
19.45 Tappara – HIFK
20.30 TPS – Kärpät
21.15 Tappara – Ilves

28.8. Tammerfors
17.00 Ilves – HIFK
17.45 Kärpät – Tappara
18.45 Kärpät – TPS
19.45 Tappara – TPS
20.30 Kärpät – HIFK
21.15 Ilves – Kärpät

11.9. Helsingfors
16.30 HIFK – Kärpät
17.15 Ilves – TPS
18.00 HIFK – Tappara
19.00 Semifinal 1 (2. vs 3.)
20.00 Semifinal 2 (1. vs 4.)
21.15 Final

Läs också

Nyligen publicerat - Sport