Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges statsepidemiolog Tegnell: "Allvarligt att WHO misstolkar våra coronasiffror"

anders tegnell
Sveriges statsepidemilog Tegnell avfärdar WHO:s oro anders tegnell Bild: AFP / Lehtikuva Anders Tegnell

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell slår tillbaka kritiken som Världshälsoorganisationen WHO riktat mot det svenska sättet att hantera coronapandemin. I SVT:s Morgonstudio säger Tegnell att WHO misstolkat data från Sverige.

Tidigare i veckan riktade WHO en särskild varning till 11 europeiska länder - däribland Sverige - på grund av att smittspridningen igen tydligt ökar i de här länderna.

WHO:s bedömning är en total felbedömning, säger Tegnell.

– Det är ett totalt misstag. Vi har ett ökat antal fall eftersom vi börjat testa mycket mer i Sverige den senaste veckan. Men om vi ser på alla andra parametrar vi följer, exempelvis allvarliga fall, så minskar de. Antalet patienter med covid-19 på intensivvårdsavdelningarna är på en väldigt låg nivå. Också dödsfallen börjar gå ner.

Andra länder som utpekas av WHO är till exempel Armenien, Albanien, Kazakstan och Ukraina. Den ökade smittspridningen utgör ett ökat tryck på sjukvården i de här länderna, säger WHO.

– Det är olyckligt att man sammanblandar Sverige med länder som inte tidigare haft några problem alls och som uppenbarligen är i början på sin epidemi, säger Tegnell.