Hoppa till huvudinnehåll

Tunn trupp med goda förstärkningar - Ekenäs IF klar för sin sjätte säsong i fotbollsettan

Darren Smith skuggas av Hannu Patronen.
Anfallsspelaren Darren Smith är en av EIF:s nyförvärv för säsongen. Här kämpar han mot HIFK:s lagkapten Hannu Patronen i en träningsmatch (17.6). Darren Smith skuggas av Hannu Patronen. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,fotbollsspelare,Ekenäs IF,Ekenäs,HIFK Fotboll,Raseborg,Västnyland,träningsmatcher,hannu patronen

Förberedelserna inför säsongen har inte gått utan problem för Ekenäs IF:s fotbollsmannar. Liksom alla andra fotbollslag i herrarnas division 1 avbröts försäsongen abrupt på grund av coronapandemin i mitten av mars.

De tre träningsmatcherna inför seriepremiären (27.6) bådar dock gott för EIF:s del.

I fjol slutade EIF på en sjätte plats bland tio lag och klarade seriekontraktet med glans. Detta trots att laget inledde fjolårssäsongen knaggligt, vilket ledde till att tränaren Gabri Garcia Xatart steg åt sidan.

Guillem Santesmases tog kommandot efter succétränaren Xatart och nu inleder 24-åringen sin första säsong som helhetsansvarig tränare. Xatart hade ju lotsat EIF till en fin tredje plats 2018, men säsongen 2019 var EIF:s spelartrupp kanske inte lika stark som året innan.

Vi går in för att vinna alla matcher― Guillem Santesmases, tränare i EIF

EIF fick så småningom fason på sitt spel då cupmatcherna inleddes i vintras. Coronapandemin satte dock stopp för de gemensamma träningarna, men enligt Santesmases är EIF redo att jaga full pott i seriepremiären mot serienykomlingen SJK Akatemia. Första matchen spelas i Seinäjoki.

- Vi tränar sista veckan före seriestarten med sikte på att spela mot SJK Akatemia. Jag tror vi är redo för att ta fulla poäng i Seinäjoki.

Pratar inte om målsättningar

Guillem Santesmases vill inte gärna prata om målsättningar för sitt lag. Han konstaterar att varje förberedande träningsvecka inför följande match går ut på att hitta en taktik som är bra.

- Vi går in för att vinna alla matcher, säger han lakoniskt.

Porträttbild på Guillem Santesmases.
Guillem Santesmases tränar EIF. Porträttbild på Guillem Santesmases. Bild: Bubi Asplund / Yle fotboll,Fotbollstränare,tränare,Ekenäs,Ekenäs IF,Ettan,Raseborg,Västnyland,coronavirus,spanjorer,katalaner,Spanien,Katalonien,eif fotboll

Efter den sista träningsmatchen (17.6) mot ligalaget Helsingfors IFK konstaterade Santesmases att han var speciellt nöjd med inställningen hos spelarna.

- Vi hängde ändå rätt bra med det löpstarka HIFK och pojkarna gav aldrig upp.

HIFK:s Hannu Patronen har bollen och skuggas av EIF:s Zacharias Ekström.
EIF:s lagkapten Zacharias Ekström i kamp mot HIFK:s lagkapten Hannu Patronen i en träningsmatch (17.6). HIFK:s Hannu Patronen har bollen och skuggas av EIF:s Zacharias Ekström. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,fotbollsspelare,Ekenäs IF,Ekenäs,HIFK Fotboll,Raseborg,Västnyland,träningsmatcher,hannu patronen

Stundtals kunde EIF spela det spel de katalanska tränarna övat in under de senaste två säsongerna. EIF vill vara ett bollhållande lag.

Skadefri säsong kan ge framgång

EIF:s lagkapten och vänsterback Zacharias Ekström säger att hans lag kan vara inblandad i toppstriden. Det förutsätter förstås att laget hålls skadefritt.

- I sista träningsmatchen mot HIFK skulle vi ha behövt några reserver till, men några av våra spelare var lätt skadade.

Ekström konstaterar att Uleåborgslaget AC Oulu har sett om sitt hus och hör tillsammans med Karlebylaget KPV till de starkaste lagen i serien.

EIF har en räcka nya spelare i laget för den här säsongen. Av nyförvärven är mittfältsspelaren Xhevdet Gelas meritlista den längsta. Trettioåringen har spelat ett par hundra ligamatcher och har också spelat några matcher för polska Widzew Lodz.

Vår trupp är aningen tunn, men jag tror att vi kommer att finnas i den övre delen av serietabellen― Xhevdet Gela, Ekenäs IF

Han säger att han är väldigt motiverad att spela för EIF.

- Min senaste säsong var väldigt söndrig, men nu är jag i gott skick och har stor motivation att spela.

Xhevdet Gela springer med bollen.
Nyförvärvet Xhevdet Gela får en viktig roll i EIF. Xhevdet Gela springer med bollen. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,fotbollsspelare,Ekenäs IF,Ekenäs,HIFK Fotboll,Raseborg,Västnyland,träningsmatcher,xhevdet gela

Gela tror på EIF:s chanser i årets serie.

- Vår trupp är aningen tunn, men jag tror att vi kommer att finnas i den övre delen av serietabellen.

Tappat flera spelare

EIF har tappat flera viktiga spelare från laget 2019. Bland annat följde mittbacken Joel Akpini förra EIF-tränaren Xatart till division 2-laget PEPO i Villmanstrand. Också målvakten Mehdí El Moutacim lämnade EIF för spel i ligaklubben SJK i Seinäjoki.

En knästående målvakt med en boll i ena handen.
Jiri Koski är ny målvakt i EIF. Han kommer från Kotkaklubben FC KTP. En knästående målvakt med en boll i ena handen. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,fotbollsspelare,Ekenäs IF,Ekenäs,HIFK Fotboll,Raseborg,Västnyland,träningsmatcher,målvakter,Jiri Koski

Daniel Rantanen spelar numera för division 1-konkurrenten AC Oulu i Uleåborg. Akseli Ollilla, som gjorde elva mål i fjol och var EIF:s bästa målskytt, spelar den här säsongen för KPV i Karleby. KPV spelar i samma serie som EIF.

Karisbon och BK-46-adepten John Fagerström lämnar EIF för spel för ligalaget Helsingfors IFK.

EIF har förstås skaffat ersättare för de spelare som lämnade klubben efter säsongen 2019. Förutom Xhevdet Gela, 30 år, förstärker 23-åringen Joona Tapani, Zachary Sukunda och Ayabulela Konqobe Ekenäslagets mittfält.

Tapani kommer närmast från FC Haka, medan Konqobe, 24 år, kommer från Sydafrika och Sukunda, 24 år, från Kanada. Sukunda är landsman med nya målvakten Yann Fillion som kämpar om speltid med nyförvärvet Jiri Koski från division 1-klubben FC KTP i Kotka.

EIF:s Zachary Sukunda med bollen, skuggas av HIFK:s Jukka Halme och Hannu Patronen.
Sydafrikanen Zachary Sukunda är ny i EIF för den här säsongen. EIF:s Zachary Sukunda med bollen, skuggas av HIFK:s Jukka Halme och Hannu Patronen. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,fotbollsspelare,Ekenäs IF,Ekenäs,HIFK Fotboll,Raseborg,Västnyland,träningsmatcher,Zachary Sukunda

Nya är också anfallsspelarna, den 24 år gamla sydafrikanen Darren Smith och Juuso Liukkonen, 26 år, som har erfarenhet från division 2-klubbarna Mikkelin Palloilijat och PK-37 i Idensalmi.

Han var också snubblande nära att få ett kontrakt med ligalaget Kuopion Palloseura i vintras. Klubben ordnade en talangtävling där just Liukkonen och Karisbon John Fagerström var med in i det sista, men föll i slutskedet på grund av sjukdom.

Litauisk mittback

EIF har också förstärkt sin försvarslinje med tidigare JJK- och Salon Palloilijat-spelaren Gentrit Kovaqi, 21 år, och litauiske Klimas Gusočenko. Mittbacken Gusočenko är 31 år gammal och har spelat ett hundratal matcher i den högsta serien i Litauen.

Också ytterbacken Jarkko Heimonen, 21 år, är ny i EIF. Han har fått sin fotbollsfostran i Jyväskyläklubben JJK, men spelade i fjol för lokalkonkurrenten FC Blackbird i division 3.

Ekenäs IF:s spelartrupp i division 1 säsongen 2020

Målvakter: Yann Fillion, Jiri Koski och Tom Grönroos

Försvarspelare: Jarkko Heimonen, Gentrit Kovaqi, Pasi Forsman, William Lindqvist, Sami Kankaristo, Zacharias Ekström, Ville Sevon, Klimas Gusočenko

Mittfältsspelare: Ayabulela Konqobe, Simon Lindholm, Zachary Sukunda, Joona Tapani, Xhevdet Gela, Robin Flinck, Jakob Gottberg

Anfallare: Darren Smith, Antti Ulmanen, Juuso Liukkonen, August Björklúnd

Tränare: Guillem Santesmases, Rubén Maya Pérez

Assisterande tränare: Johan Estlander, Mats Nyström

Lagledare: Ville Orasmaa

Tejpare: Kim Nyström, Heikki ”Hessu” Orasmaa

Material: Alexander Lopez

Manager: Björn Olander

Dubbel serie, vinnaren stiger direkt till ligan

I division 1 spelar säsongen 2020 tolv lag i en dubbel serie. Vinnaren stiger till högsta serien och tvåan kvalar om en plats i högsta serien för säsongen 2021. De tre sista lagen degraderas till division 2.

I serien deltar AC Kajaani (Kajana), AC Oulu (Uleåborg), Ekenäs IF, FC KTP (Kotka), FF Jaro (Jakobstad), Gnistan (Helsingfors), KPV (Karleby), MP (S:t Michel), MuSa (Björneborg), MYPA (Myllykoski), SJK Akatemia (Seinäjoki) och VPS (Vasa).

Hela matchprogrammet finns på Bollförbundets webbplats.

Artikeln uppdaterad 26.6 klockan 9.30. ordet skrupelfritt är bytt mot utan problem.