Hoppa till huvudinnehåll

USA:s representanthus antog ambitiös polisreform som Trump och senatens republikaner knappast accepterar

Talman Nancy Pelosi och andra demokrater presenterade polisreformen som har uppkallats efter George Floyd, inför omröstningen i kongressen.
Talman Nancy Pelosi presenterade polisreformen som har uppkallats efter George Floyd, inför omröstningen i kongressen. Talman Nancy Pelosi och andra demokrater presenterade polisreformen som har uppkallats efter George Floyd, inför omröstningen i kongressen. Bild: imago images/MediaPunch/ All Over Press Nancy Pelosi,USA

Det amerikanska representanthuset har antagit nya ambitiösa polislagar efter en häftig, polariserad debatt. Lagpaketet antogs tack vare den demokratiska majoriteten i representanthuset med rösterna 236 mot 181. Endast tre republikaner röstade för polisreformen.

Lagpaketet som är ett resultat av protesterna efter mordet på George Floyd, förbjuder bland annat stryptag och profilering enligt ras.

Polisernas åtalsskydd begränsas och man ska bilda en landsomfattande, federal databas för poliser som uppför sig dåligt i tjänst. Polisreformen har också uppkallats efter George Floyd.

Lagpaketet är troligtvis alltför ambitiöst för den republikanska majoriteten i senaten som redan har meddelat att lagpaketet inte kommer att antas som sådant i senaten.

Ett lagförslag som den enda svarta republikanska senatorn Tim Scott har utarbetat, stoppades av demokraterna i tisdags eftersom den ansågs vara tandlös och alltför otillräcklig.

I republikanernas lagförslag kräver man inget av polisen utan landets olika polisdistrikt bara uppmanas och uppmuntras att vidta reformer.

President Donald Trump motsätter sig också demokraternas förslag som enligt honom "försvagar polisen."

Om någon reform alls ska vara möjlig så måste demokraternas och republikanernas förslag sammanjämkas, vilket i dagsläget verkar vara ytterst svårt.

Inga förhandlingar har ännu planerats mellan partierna och utsikterna för en kompromiss ser dystra ut inför presidentvalet i höst.

"Gatorna nöjer sig inte med mindre"

Demokraternas ledare, talman Nancy Pelosi säger att George Floyds död "ändrade nationens historia."

- Folk undrar varför vi inte kan kompromissa med den andra sidan. Nå, de vill inte bannlysa strupgrepp men det vill vi. Förmodas vi komma på ett antal stryptag som vi kan komma överens om. Nej, sade Pelosi.

Hon försäkrade att demokraterna inte betraktar alla poliser som dåliga, men att man måste kunna rensa ut sådana poliser som är dåliga. Enligt henne skulle det vara "moraliskt fel att acceptera något annat än omdanande förändringar."

- Jag tror inte att gatorna nöjer sig med mindre, säger Nancy Pelosi.

Demokraterna är också medvetna om att det är svårt att få till stånd genomgripande förändringar på nationellt, federalt plan eftersom partierna ser så fundamentalt olika på behovet av reformer.

Många olika städer och kommuner har själva gått in för reformer. Man går till exempel igenom hur budgetmedel fördelas och hur polisens uppförande kan regleras.

Många skoldistrikt har också sagt upp sina kontrakt med polisen medan städer och kommuner har börjat tacka nej till bepansrade fordon och annan militärmateriel som poliskårer runt omkring landet har fått gratis av armén.

Källor; AP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes