Hoppa till huvudinnehåll

Nationalmuseets prideflagga stals och brändes i Helsingfors – Pride firas virtuellt i år

Bildkollage på nationalmuseet och prideflagga.
Polisen i Helsingfors har polisanmält händelsen, och ärendet är under utredning. Bildkollage på nationalmuseet och prideflagga. Pride,Finlands nationalmuseum

Finlands nationalmuseum i Helsingfors råkade ut för illdåd då museets prideflagga stals. Enligt tidningen Iltalehti cirkulerar en video på nätet där två män ses stjäla flaggan. De ska senare också bränna den.

Polisen i Helsingfors har polisanmält händelsen, och ärendet är under utredning. Polisen har inte hittills kommenterat huruvida det kan röra sig om ett hatbrott. Att stjäla en flagga kan ändå utredas som åtminstone snatteri eller stöld, och att bränna den är skadegörelse.

Organisationen Helsinki Pride som försvarar sexuella minoriteter har traditionellt ordnat prideveckan veckan efter midsommar, men evenemanget har i år flyttats till i höst på grund av coronavirusepidemin.

Nationalmuseet står i centrum för Helsinki Pride Weeks evenemang.

Pride firas på distans i år

Det är inte bara i Finland som Pride varit tvunget att ställa in evenemang och parader. Flera länder har antingen ställt in eller flyttat fram evenemangen på grund av coronviruspandemin.

Under lördagen firas ändå Pride på distans över nätet, och det är möjligt att ta del av evenemanget på Youtube och Facebook. Evenemanget pågår i ett dygn och programmet består av bland annat musikuppträdanden och tal.

Flera politiker deltar i programmet, bland annat USA:s före detta vice president Joe Biden och Kanadas premiärminister Justin Trudeau håller tal.

Källa: STT, Iltalehti