Hoppa till huvudinnehåll

Stora dramatiken runt Annimari Korte – tjuvstarten ströks, hon sprang på ny pangtid – och var riktigt besviken: "Det var ingen tjuvstart"

Tjuvstart? Publiken hann redan räkna bort Esbokvällens höjdpunkt. Annimari Korte övertygade arrangörerna och fick springa. Efter sin näst bästa tid i karriären är hon missnöjd.

Det är inte något snack om vilken gren som mår allra bäst i finländsk friidrott 2020. Damernas 100 meter häck skapar nerv, känslor och dramatik.

Lördagens avslutning i Esbo var inget undantag. Spänningen pågick betydligt längre än knappt tretton sekunder.

Annimari Korte bedömdes ha tjuvstartat. Alla trodde att de skulle bli snuvade på konfekten.

Korte diskuterade med funktionärerna, tittade på bilder och argumenterade för sin sak. Efter en stund fick hon grönt ljus, var snabbast på banan och sprang i mål på 12,82 – en hundradel sämre än hennes första tid för kvällen.

Korte följde alltså upp sina 12,84 från tidigare i juni med att putsa årsbästat till 12,81 – hennes näst bästa tid i karriären.

– Jag är väldigt besviken, sa en kortfattad Korte ändå efter avklarat dagsverke.

Annimari Korte springer häck.
Annimari Korte har inlett säsongen starkt. Annimari Korte springer häck. Bild: Lehtikuva Annimari Korte

Samtidigt som fotograferna flockades runt Korte och tvåan Nooralotta Neziri gav loppets vinnare också sin syn på vad som hände i det första startförsöket.

– Jag svajade till i blocken. Det såg ut som att jag tryckte iväg, men så var det inte. Det var ingen tjuvstart.

Stötte ihop

Dessutom klagade Korte på banordningen. Hon och Neziri sprang bredvid varandra och stötte till varandra med armarna flera gånger i lördagens båda lopp.

– Rytmen blev aldrig bra i något av loppen, säger HIFK-sprintern.

En betydligt mer talför Nooralotta Neziri skriver under på att hon inte ska ha Korte till höger om sig ifall det är möjligt att undvika det.

– Jag brukar vara stark i närkamper, men det verkar som att jag får träna lite mer på gymmet, säger Neziri och skrattar.

Neziri sprang två riktigt bra tider i Esbo. I det första loppet stannade klockan på 12,93 och sedan följde hon upp med 12,91.

– Det är sällan som jag är nöjd med en andraplats. Men i dag stod inga titlar på spel och jag sprang bra tider. Jag kan bara vara nöjd. Utan att ha stött ihop med Annimari kanske jag hade kapat några hundradelar.

Tävling i Österrike?

Lördagens insats var Neziris första på 100 meter häck i sommar. Tidigare i juni sprang hon den väldigt ovanliga distansen 200 meter häck i Oslo.

– Fram till tävlingen i Oslo körde jag en fartuthållighetsperiod. Nu måste jag vässa formen. Det kändes lite tungt och nervöst i dag. I det första loppet visste jag knappt vad jag höll på med.

Nooralotta Neziri och Annimari Korte intervjuas.
Uppmärksamheten runt häckdamerna är stor. Nooralotta Neziri och Annimari Korte intervjuas. Bild: Lehtikuva Nooralotta Neziri,Annimari Korte

Neziris nästa häcklopp lär bli i GP-tävlingen i Jyväskylä den 8 juli. Trots att storformen är en bit bort är hon nöjd med läget – och målen är höga för säsongen.

– När jag sprang mitt personliga rekord öppnade jag säsongen med 13,30. Målet är att kapa tre tiondelar från dagens tid. Då landar vi väl på 12,60 om jag räknar rätt.

Utöver de inhemska tävlingarna har Neziri, vars rekord är 12,81, också någon tävling utomlands på gaffeln. En tävling i Österrike den 19 juli är i blickfånget.

– Jag vet inte om de andra finländskorna är på väg dit. Det skulle kanske inte vara så dumt med en tävling där jag kan springa mitt eget lopp.

Nytt rekord för Blomqvist

I övrigt bjöd friidrottskvällen i Esbo på flera fina resultat. På herrarnas 400 meter häck sprang Borgå Akilles-löparen Jonni Blomqvist nytt personligt rekord.

Blomqvist gick en tuff upploppsfajt mot Tuomas Lehtonen. Den duellen vann Lehtonen – och båda två satte rekord. Blomqvist noterade 51,98.

– Det här ska definitivt inte bli mitt snabbaste lopp för sommaren, säger Blomqvist.

I damernas tresteg fick Senni Salminen till en riktig fullträff. I Kristiina Mäkeläs frånvaro satt Salminen nytt personligt rekord med 14,04 – klart över gränsen till det friidrotts-EM som är inställt.

Borgå Akilles Sara Kuivisto slog norska VM-semifinalisten Hedda Hynne och vann damernas 800 meter. Klockan stannade på 2.03,46 – en bra bit från Kuivistos rekord.

Samtliga resultat från tävlingen i Esbo hittas här!

Resultaten från kastgrenarnas tävling i Vanda hittas här!

Läs också

Nyligen publicerat - Sport