Hoppa till huvudinnehåll

John Carlos protesterade för svartas rättigheter under OS i Mexiko – nu vill han att IOK ändrar sina regler: ”De riskerade allt”

Tommie Smith och John Carlos protesterar.
Tommie Smith och John Carlos protesterar. Tommie Smith och John Carlos protesterar. Bild: All Over Press Tommie Smith,John Carlos

Det är fortfarande förbjudet att framföra politiska budskap under OS – och det gäller också protester för mänskliga rättigheter. Nu vill bland andra John Carlos att IOK ska se över reglerna. Carlos protesterade tillsammans med Tommie Smith under sin medaljceremoni 1968.

Enligt bland andra nyhetsbyrån AP har Carlos tillsammans med flera andra ”inflytelserika” amerikanska idrottare skrivit under ett öppet brev till IOK.

– Carlos och Smith riskerade allt för att stå för mänskliga rättigheter och det de trodde på. De inspirerar kommande generationer att göra samma sak, står det i brevet.

– Det är hög tid för de olympiska och paralympiska kommittéerna att uppskatta deras mod.

Carlos och Smith tog båda medalj på 200 meter under OS i Mexico City 1968. På medaljceremonin protesterade de genom att höja en knytnäve i luften.

Enligt AP har IOK svarat genom att konstatera att man kommer att ”utforska möjligheterna” att tillåta idrottare att framföra olika budskap under olympiska spel. Det viktigaste är ändå enligt IOK:s ordförande Thomas Bach att respektera den olympiska andan.

Både Carlos och Smith skickades hem efter protesterna i Mexiko.

Spelarna knäböjde då fotbollssäsongen körde igång i USA

Black Lives Matter-protesterna fick ny fart efter mordet på George Floyd. Då den amerikanska damfotbollens Challenge Cup körde igång natten till söndag protesterade också spelarna under nationalsången.

Både Portland Thorns och North Carolina Courages spelare bar en ”Black Lives Matter”-tröja och knäböjde under nationalsången före matchen.

– I dag knäböjde vi för att protestera mot systematisk rasism och polisvåld i mot svarta i USA. Vi älskar vårt land och tog tillfället i akt för att kräva en högre standard. Det är på vårt ansvar att se till att frihet gäller alla, säger lagen i ett gemensamt uttalande enligt AP.

Inför omgångens senare match mellan Chicago Red Stars och Washington Spirit protesterade spelarna på samma sätt. En uppenbart överväldigande upplevelse för Casey Short, som fick tröstas av landslagskollegan Julie Ertz.

Megan Rapinoe meddelade redan tidigare att hon inte kommer att delta i Challenge Cup, men gav sitt stöd på sociala medier.

– Älskar att se de här kvinnorna använda sin röst för att kräva något bättre för USA, skriver hon.

Källa: AP