Hoppa till huvudinnehåll

Polen går mot en andra omgång i presidentvalet – ingendera kandidat ser ut att få över hälften av rösterna

Trzaskowski kannattajiensa keskellä. Taustalla Puolan ja EU:n liput.
Den liberala borgmästaren Rafał Trzaskowski ser ut att få utmana den sittande presidenten i ytterligare en valomgång. Trzaskowski kannattajiensa keskellä. Taustalla Puolan ja EU:n liput. Bild: Maciej Kulczynski / EPA Rafał Trzaskowski

Det blir en andra omgång i det polska presidentvalet, visar en första vallokalsundersökning. Ingen av kandidaterna ser enligt undersökningen ut att ha fått över 50 procent av rösterna i dagens valomgång.

Landets sittande president, konservativa regeringspartiet Lag och rättvisas Andrzej Duda ser ut att få 41,8 procent av rösterna och den liberala Warszawaborgmästaren Rafał Trzaskowski ser å sin sida ut att landa på 30,9 procent.

Coronapandemin till trots tog sig ett mycket stort antal polacker sig till valurnorna. I och kring vallokalerna såg man till att hålla tillräckligt avstånd från varandra, och många bar munskydd och visir.

Valdeltagandet i dagens val var högt - vid klockan 17 hade nästan 48 procent röstat. I presidentvalet 2015 var valdeltagandet 34 procent.

Den andra valomgången kommer ordnas den 12 juli förutsatt att ingen kandidat får över 50 procent av rösterna.

I mitten av april hade president Duda en övertygande ledning i alla opinionsmätningar inför valet, men stödet för honom har sedan dess rasat.

Källor: Reuters, AFP