Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö Property Development var missnöjda med kraven för avloppsrening - ön med lyxvillor i Ekenäs förlorade i rätten

Skärgårdsvy från en båt.
Strömsö ligger i Ekenäs östra skärgård. Bilden är inte från platsen. Skärgårdsvy från en båt. Bild: YLE / Robin Lindberg skärgårdsmiljöstiftelsen,Raseborg

Vasa förvaltningsdomstol har förkastat bolaget Strömsö Property Developments besvär mot de åtgärder som NTM-centralen i Nyland kräver.

Vattenreningen på semesterparadisön Strömsö i Ekenäs skärgård har varit bristfällig under flera år. Det här har oroat Raseborg miljövårdsmyndighet och Närings- trafik- och miljöcentralen i Nyland. De har krävt att vattenreningen ska förbättras.

Havsbottnen vid ön är i mycket dåligt skick.

År 2018 hotade NTM-centralen med vite på sammanlagt nästan 90 000 euro ifall bolaget inte åtgärdade vattenreningen. Myndigheten krävde bland annat att reningsverket skulle sättas i skick så att det uppfyller miljötillståndet krav. Man uppmanade också bolaget att leverera kontrollrapporter och planer.

Strömsöbolaget: Viteshoten oskäliga

Strömsöbolaget såg inte på åtgärdskraven med blida ögon, utan besvärade sig till Vasa förvaltningsdomstol. Bolaget menade bland annat att NTM-centralen gjort fel i sitt förfarande och att viteshoten var oskäliga.

Men Vasa förvaltningsdomstol gav NTM-centralen rätt.

Domstolen konstaterar att bestämmelserna i miljötillståndet har sett likadana ut hela tiden och att bolaget därmed alltid borde ha uppfyllt kraven. Bolaget ifrågasatte nämligen om det är möjligt att uppnå de gränsvärden för utsläpp som miljötillståndet kräver, med den teknik som reningsverket använder.

Domstolen tog i beaktade att bolaget haft gott om tid att åtgärda vattenreningen eftersom man redan från och början visste att gränsvärdena inte uppnåtts.

Bolaget har hänvisat till störningar och undantagssituationer när man förklarat varför gränsvärdena inte uppnåtts. Det kan ändå inte anses vara orsaker menar domstolen och hänvisar till att verksamheten länge har stridit mot miljötillståndet.

Avlopp
Redan 2013 skrev Yle Västnyland om att Strömsöbolaget släppt ut vatten med för hög fosfornivå. Bildsättningsbild, inte från Strömsö. Avlopp Bild: Mostphotos avlopp,avloppsvatten,Vatten och avlopp,vattenförsörjning,vattenrening,Avlopp

När det gäller viteshoten på nästan 90 000 euro anser domstolen att de inte är för höga och tidsfristerna inte heller kan anses vara för korta.

Enligt domstolen har Strömsöbolaget också fått chans att framföra sin åsikt i ärendet.

Strömsö i Ekenäs östra skärgård, nära gränsen mot Ingå, är en drygt 300 hektar stor ö med tiotals lyxiga fritidsvillor.