Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Gårdsarbete, kaninkött och legaliseringen av snus

Valtteri Bottas och Lewis Hamilton går och talar med varandra
Valtteri Bottas och Lewis Hamilton. Valtteri Bottas och Lewis Hamilton går och talar med varandra Bild: /All Over Press Formel 1,Valtteri Bottas,Lewis Hamilton

Här kommer lite kvällsläsning för söndagen.

Diskussionen om att tillåta försäljningen av snus är en långkörare i den finlandssvenska samhällsdebatten. Det är ändå lite som talar för en legalisering under rådande omständigheter, skriver Svenska Yles Brysselkorrespondent Rikhard Husu.

Säsongsstarten i formel 1 har skjutits upp med flera månader på grund av coronaviruspandemin – men om en vecka är det äntligen dags för race igen. Säsongen kör då igång i Österrike. Helt som all idrott har också motorsporten och F1-serien drabbats hårt av de inhiberade tävlingarna, konstaterar Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens.

Kanin är i södra Europa det kött som människorna äter mest efter kyckling. I Italien är kanin inget konstigt att beställa på en restaurang men hos oss ser de flesta kaninen som ett sällskapsdjur. Hur väljer vi vad vi uppfattar som ätbart och oätbart?

Fredagen den 3 september 1976 står Aimo Leikas på scen inför en publik på sju personer. Han ska förevisa sitt nyaste trick, rysk roulette, och riktar revolvern mot tinningen. Men frågan är om det är ett löst eller ett skarpt skott som står på tur i magasinet.

Städning, gräsklippning, trädgårdsarbete och fönstertvätt. Britt-Lis Henriksson-Sederholms jobb som gårdskarl i Pernå skärgård med omnejd är omväxlande och ingen dag är sig lik.

Läs också