Hoppa till huvudinnehåll

Yle Sportens F1-expert tror fortfarande på Mercedes-dominans – och totalsågar idén om sprinttävlingar istället för kval: ”Det är tivoli”

Lewis Hamilton och Valtteri Bottas sprutar champagne på varandra.
Lewis Hamilton och Valtteri Bottas lär få fira mycket också den här säsongen. Lewis Hamilton och Valtteri Bottas sprutar champagne på varandra. Bild: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ Formel 1,Lewis Hamilton,Valtteri Bottas

Nej, Fredrik af Petersens gillar inte förslaget om att ersätta vissa kval med sprinttävlingar den här säsongen. af Petersens tror inte heller på alla ”vilda” rykten om att Valtteri Bottas inte skulle få fortsätta i Mercedes – som enligt honom fortfarande är förhandsfavoriter.

Säsongsstarten i formel 1 har skjutits upp med flera månader på grund av coronaviruspandemin – men om en vecka är det äntligen dags för race igen. Säsongen kör då igång i Österrike.

Men helt som all idrott har också motorsporten och F1-serien drabbats hårt av de inhiberade tävlingarna, konstaterar Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens.

– Det är en fullständig katastrof, säger han.

– I början spelade man över det hela, men man insåg snabbt hur allvarligt läget var. Stallen stängdes ner och de fick inte arbeta i flera veckor.

Att upprätthålla ett formel 1-stall är verkligen inte billigt. Därför menade McLarens stallchef Zak Brown tidigare att till och med fyra stall kan gå i konkurs på grund av coronaviruset. af Petersens är ändå inte lika pessimistisk.

– För några veckor sen hade han rätt. Nu tror jag att den värsta faran är över, i och med att det finns en kalender och åtta lopp är spikade. Det blir förhoppningsvis fler. Stallen ställer inte upp gratis utan måste få betalt som vanligt av Liberty Media, säger han och fortsätter:

– Williams var mest i farozonen. Där har man lyckats rädda teamet med en ny ledning. Största faran är avvärjd.

Floppvarning på eventuella sprinttävlingar

F1-säsongen kör alltså igång med två deltävlingar på samma bana på lika många veckor. Det har fått bland andra Red Bulls stallchef Christian Horner att understöda Liberty Medias förslag om att ersätta vissa kval med så kallade sprinttävlingar.

Resultatet från sprinttävlingen skulle sen rangordna förarna i motsatt ordning i söndagens grand prix. Något som Mercedes inte alls gillar – och Fredrik af Petersens håller med.

– Fullständigt idiotiskt. Tack och lov så har detta stoppats. Mercedes och Toto Wolff satte sig på tvären. Jag håller fullständigt med honom. Det har inget med motorsport att göra. Det är tivoli om man ska hålla på på det sättet. Den snabbast ska starta längst fram, säger af Petersens.

Motargumentet som just Horner lyfte fram är att resultatet den andra veckan är allt för förutsägbart. Samma stall ska enligt hans logik vara lika bra på samma bana då de kört där för bara en vecka sedan.

– Jag har hört reaktioner från flera förare och säger precis samma sak: Racing är racing – den som är snabbast ska starta längst fram och den som är långsammast sist. Slut på diskussionen. Det är konstgjort och fullständigt fel att göra en sådan grej, säger ändå af Petersens.

Lewis Hamilton och Toto Wolff diskuterar.
Toto Wolff gillar inte heller idén om sprinttävlingar. Lewis Hamilton och Toto Wolff diskuterar. Bild: xpbimages.com / All Over Press Lewis Hamilton,Toto Wolff

Förutsägbarhet har varit ett problem för F1-serien redan i flera år då Mercedes dominerat merparten av loppen. Det är inte något man kan stoppa i år, men af Petersens påpekar att man kommer att ta i bruk nya regler redan nästa år.

– Bland annat genom att sänka budgettaket till 140 miljoner dollar. Också de tekniska reglerna ska ändras för att team som Renault och Racing Point och de övriga i mittenfältet ska kunna vara med och åtminstone kämpa om placeringar på pallen, säger han.

Det är inte heller tu tal om saken – Mercedes är enorma förhandsfavoriter också efter coronauppehållet.

– Mercedes är det starkaste teamet. Det är frågetecken kring Ferrari, så Mercedes främsta utmanare blir väl Red Bull. Sedan testerna i vintras har man inte kunnat göra så mycket. Man får bara göra en enda uppdatering under säsongen. Det innebär att styrkeförhållandena inte ändrar så mycket.

Vettels sorti kan leda till oväntade drag

Något som många följer med spänt är hur det går på förarmarknaden då flera toppförare sitter på utgående kontrakt. Bland dem Lewis Hamilton och Valtteri Bottas.

Ferrari och McLaren har redan varit aktiva och fixat kontrakt för säsongen 2021. Sebastian Vettel fick gå från Scuderia och han ersätts av Carlos Sainz junior. McLaren lappade i sin tur efter spanjoren med Daniel Ricciardo som går över från Renault.

– Det innebär att Vettels enda alternativ för nästa säsong är Renault eller Racing Point. Han har sagt att man måste ha en Mercedes-motor för att kunna bli världsmästare och Racing Point kör med sådan. Där kanske det finns en chans.

Charles Leclerc och Sebastian Vettel.
Charles Leclerc och Sebastian Vettel är stallkamrater ännu den här säsongen. Charles Leclerc och Sebastian Vettel. Bild: EPA-EFE/FRA​NCK ROBICHON Formel 1,Sebastian Vettel,Charles Leclerc

– Enligt uppgifter som jag fått så är det inte helt säkert att Lance Stroll får sitta kvar, även om hans pappa är delägare i teamet. Där finns kanske en öppning. Annars tror jag att han kommer att lägga hjälmen på hyllan och dra sig tillbaka, tror af Petersens.

Ferraris beslut att redan nu rata tysken kan också leda till mer spännande lopp den här säsongen.

– Min känsla är att Vettel kommer att ge katten i vad Ferrari säger. Han kommer att strunta i stallorder. Nu kör han för sin egen ära och kan han slå Charles Leclerc så kommer han strunta i vad cheferna säger och bara göra det, säger af Petersens.

Får Bottas stanna? Fortsätter Räikkönen?

Valtteri Bottas har i sin tur ryktats sitta löst i Mercedes. George Russell har nämnts som en eventuell ersättare. Men det köper inte af Petersens.

– Varför riskera konstruktörstiteln genom att byta ut en kille som inte ställer till med några som helst problem? För varken teamet eller Lewis Hamilton. Han är en trogen vapendragare som ser till att Mercedes vinner konstruktörs-VM. Jag tror han sitter ganska säkert, säger han och tillägger:

– F1-journalister har haft för lite att göra. Vilda spekulationer läggs ut som enorma nyheter. Det hela känns överdrivet. Jag tror att Toto Wolff kommer att behålla honom. Han har sagt att Mercedes-förarna i första hand är aktuella. Man har George Russell men jag tror inte att han är aktuell.

Valtteri Bottas blickar vänsterut i depån.
Valtteri Bottas. Valtteri Bottas blickar vänsterut i depån. Bild: AOP Valtteri Bottas

För Kimi Räikkönens del finns det inte heller några garantier för att karriären skulle fortsätta nästa år. Men om han själv vill fortsätta så får han nog göra det, säger af Petersens.

– När sen tanken ”nu är det här inte skoj längre” kommer så slutar han med en gång. Det skulle inte förvåna mig om han gjorde en ”Niki Lauda”. Lauda lämnade Montreal en lördagseftermiddag och åkte tillbaka till Österrike och slutade.

– Å andra sidan är Kimi otroligt lojal så jag tror inte att han slutar mitt under en säsong. Blir det ett eller två år till – vem vet, bara han själv, avslutar af Petersens.