Hoppa till huvudinnehåll

En explosionsolycka vid Helsingfors stadsteater inträffade i samband med underhållsarbete – en person skadad

Polis och brandkår vid Helsingfors stadsteater den 29.6.2020 efter att en explosionsolycka inträffat där.
Polis och räddningsarbetare utanför Helsingfors stadsteater efter att en explosionsolycka inträffat där. Polis och brandkår vid Helsingfors stadsteater den 29.6.2020 efter att en explosionsolycka inträffat där. Bild: Lehtikuva Helsingfors stadsteater,Polisen i Finland

En person skadades i en explosion i Helsingfors stadsteater på måndagen. Personen utförde underhållsarbete i teaterns sprinklerrum under marken. Första hjälpen tillkallades och personen fördes till sjukhus.

Ett större räddningspådrag pågick vid Helsingfors stadsteater på Djurgårdsvägen under måndag eftermiddag.

Enligt uppgifter skadades en person. Den skadade fördes till sjukhus.

Helsingforspolisen meddelade på Twitter att explosionen skett i teaterns sprinklerrum.

Hoppa över Twitterpostning

- Det handlar om en arbetsolycka. Mannen som skadades i explosionen gjorde underhållsarbete i sprinklerrummet när olyckan skedde, säger kriminalinspektör Jukkapekka Risu vid Helsingforspolisen i ett pressmeddelande.

Sprinklerrummet där explosionen skedde är ett stängt rum av betong under marken. Enligt polisen begränsar sig de materialla skadorna till trappuppgången där sprinklerrummet finns.

- Vad vi vet just nu förorsakades explosionen av gas från ett torrt zinkrör. Men vi fortsätter utreda orsaken, uppger Risu i pressmeddelandet.

Enligt ett pressmeddelande från stadsteatern kunde personen som skadade sig i explosionen själv ta sig ut på gården där teaterns personal kallade på första hjälpen.

100 personer var i byggnaden när olyckan skedde

Svenska Yles reporter Iiris Mattsson var på plats. Enligt henne kom mediarepresentanter inte fram till olycksplatsen.

- På plats är poliser, ambulanser och brandkår, berättade hon.

Helsingfors stadsteaters tekniska chef Antti Rehtijärvi berättade att explosionen skett i samband med tekniskt underhåll.

Ungefär 100 personer som alla hörde till teaterns personal var i byggnaden då olyckan skedde. Byggnaden evakuerades genast efter olyckan.

Ansvarige scenmästaren Kari Tuovila beskrev känslorna bland personalen som förvirrade.

Tuovila var första dagen på jobb efter sommarlovet och det var meningen att kolla att de tekniska redskapen fungerar som de ska.

Hoppa över Twitterpostning

Artikeln uppdaterades med information från polisens och stadsteaterns pressmeddelanden klockan 18.37.

Läs också