Hoppa till huvudinnehåll

Ilta-Sanomat: Tolv fall av corona kopplade till bygge i huvudstadsregionen

Lehtos fabrik i Oulainen.
Lehto Groups fabrik i Oulainen. Arkivbild. Lehtos fabrik i Oulainen. Bild: Lehto Oyj Lehto,byggnadsbranschen,Lehto Group,fabrik,Oulais

Under de senaste två veckorna har man kunnat koppla tolv fall av coronaviruset till ett bygge i huvudstadsregionen, skriver Ilta-Sanomat. Enligt tidningen handlar det om byggföretaget Lehto Groups bygge.

Till de smittade hör en av företagets egna anställda samt elva utländska arbetare som kommit in via en underleverantör.

En dryg månad sedan påträffades två fall av coronaviruset på ett av företagets andra byggen. Företagets personalchef Kaarle Törrönen berättar för Ilta-Sanomat att smittorna med högsta sannolikhet härstammade från Estland.

De senaste smittornas ursprung kan Törrönen inte kan bekräfta.

- Personerna som smittats har nu satts i karantän, men vi har inte ännu fått en lista på personer som exponerats för dem, berättar Törrönen.

Lehto Groups smittfall utgör en stor del av de nyaste fallen i Helsingfors, säger överläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, Asko Järvinen till Ilta-Sanomat.

Tretton exponerade i Åbo

Järvinen uppger att man i de flesta fallen i huvudstadsregionen inte kunnat hitta en gemensam nämnare. Han påpekar att det är viktigt att människor kommer och testar sig så att smittospridningen kan stoppas.

På basis av tester som gjorts på Huslab mellan 20 och 28 juni har 20 nya fall av coronaviruset påträffats. Hälften av dem är från Helsingfors.

På söndag meddelade Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt att nio fall av tio som konstaterats förra veckan härstammar från ett boende för utländska arbetare i Åbo.

Alla på boendet har testats och de som bekräftats vara smittade är isolerade. De 13 som exponerats för smittan är försatta i karantän.

Källor: STT, Ilta-Sanomat