Hoppa till huvudinnehåll

Inga handskakningar och bara lokala lag på Wasa Football Cup i år: ”Jag tror vi kommer att få en turneringskänsla ändå”

Man i blå pikétröja står på en fotbollsplan.
Mats Östergård är ordförande för arrangörsföreningen Wasa Youth Footballcup. Man i blå pikétröja står på en fotbollsplan. Bild: Yle/Markus Bergfors Wasa Footballcup,Wasa Football Cup,ordförande

Wasa Football Cup är en av få större juniorturneringar som inte ställts in på grund av coronapandemin, men det blir inte som vanligt i år. Listan på restriktioner som ska göra turneringen trygg och säker är lång, säger ordförande Mats Östergård.

När coronapandemin blev en verklighet också i Finland i mars hade planerna för Wasa Football Cup redan hunnit långt. Både finländska och utländska lag var på väg till juniorturneringen som brukar samla kring 300 lag.

– Vi blev tvungna att göra upp olika scenarion. Allt från att ordna en turnering med bara femmannalag till att skjuta upp turneringen till hösten eller helt ställa in, berättar Mats Östergård, ordförande för arrangörsföreningen Wasa Youth Footballcup.

Till slut kom de fram till att de kör en turnering med enbart lag från Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten.

En av FC Komus spelare har nyss sparkat bollen mot målet på Vasa torg. På bilden är hon fångad i luften mitt i ett hopp
Arkivbild från Wasa Football Cup 2017. En av FC Komus spelare har nyss sparkat bollen mot målet på Vasa torg. På bilden är hon fångad i luften mitt i ett hopp Bild: Yle/Jukka Tyni Wasa Footballcup

Turneringen är också endast öppen för spelare under 14 år som spelar på mindre planer med 5 mot 5 eller 8 mot 8.

– Vi delar också in planområden i tre olika zoner så att vi följer restriktionen på 500 personer. Det kommer att vara säkerhets- eller ordningsvakter som ser till att vi inte har för mycket folk, säger Östergård.

Många fotbollscuper har valt att ställa in på grund av coronapandemin, till exempel Kokkola Cup. Men ni valde ändå att köra på, varför?

– Vi ansåg att vi har en möjlighet att köra. Vi har så pass bra med planer att vi kan sprida på lagen. Och i och med att serien har startat kom vi fram till att vi kunde ordna en turnering.

Vartefter startdatumet har närmat sig har saker och ting klarnat

Hur har det varit att planera en turnering under så här osäkra omständigheter?

– Nog har det varit att leva i osäkerhet och hela tiden fundera om den blir av eller inte och vad vi har för plan B. Vi har också haft bra samarbete med myndigheterna. De visste inte mycket i början heller, men vartefter startdatumet har närmat sig har saker och ting klarnat, säger Östergård.

Östergård säger också att responsen från lagen varit bra.

– Förvånansvärt få lag har ens avbokat. Vi förväntade oss en grym våg av avbokningar på grund av oron för pandemin.

En lång lista med restriktioner

Omkring 300 lag brukar delta i Wasa Football Cup, bland annat många från Sverige och andra länder. Nu blir det enbart 150 lokala lag.

– Vi hade bokat jättemånga lag från Sverige, från Väster- och Norrbotten, men tyvärr blev vi tvungna att avboka för deras del.

Utöver detta finns också många restriktioner på allt från hur spelarna får röra sig på områdena till hur mycket publik som får vara på plats.

– Det blir inga handskakningar eller lagsamlingar, varken före eller efter matchen. Alla omklädningsrum är stängda. Alla ska ha egen drickflaska. Lagen brukar också ha tält för att få upp turneringskänslan, men dem måste vi tyvärr förbjuda.

Wasa Football Cup
Publikmängden kommer att begränsas i år. Arkivbild från 2016. Wasa Football Cup Bild: Yle/Sarah Karjalainen Wasa Footballcup,Vasa

Vad gäller publiken säger Östergård att de ännu ska fila på detaljerna, men att begränsningar är max 500 pers per område.

– Det är ju en fotbollsturnering som är rolig för alla, en familjetillställning, men i år blir det mindre publik och mer spel för lagen. Synd för föräldrarna som gärna vill se matcherna.

Vi gör det här året bra och nästa år ännu bättre

Trots att det inte kommer bli den karnevalsstämning som det brukar bli när Wasa Football Cup kör igång, tror Östergård att turneringskänslan kommer att finnas och är optimistisk inför nästa år.

– Vi hade bra flyt på innan pandemin slog till. Lag från Barcelona i Spanien var på väg och de har redan meddelat att de kommer nästa år. Jag tror också att vi lär oss mycket från den här våren.Vi gör det här året bra och nästa år ännu bättre.

Wasa Football Cup kör igång på fredag och håller på hela helgen. Matcherna spelas vid allaktivitetsplanen i Vasa.

Mer info om restriktionerna för spelare och publik finns på cupens hemsida.

Artikeln uppdaterad 1.7 kl. 15:10 med förtydligande att restriktionen är 500 personer per område som gäller, inte ett visst antal familjemedlemmar per spelare som det stod tidigare.