Hoppa till huvudinnehåll

Mikaela Sonck har valts till ny mediechef för Svenska Yle

Porträtt av Mikaela Sonck
Porträtt av Mikaela Sonck Bild: Yle Kuvapalvelu Mikaela Sonck,Svenska Yle,micko sonck

Svenska Yle har utsett Mikaela Sonck till ny mediechef. Hon inleder sitt nya arbete i augusti.

Som mediechef på Svenska Yle kommer Mikaela Sonck att ansvara för utgivningsplaneringen och profilen på Yle Fem, Yle Vega, Yle X3M, Yle Arenan, Svenska.yle.fi och BUU-appen. Mediechefen ansvarar också för att olika specialgrupper bland finlandssvenskarna ska ha möjlighet att ta del av Yles innehåll. Tillsammans med de andra medlemmarna i Svenska Yles styrgrupp fattar Sonck beslut om innehåll och produktioner.

Sonck jobbar sedan år 2018 som ansvarig producent för Svenska Yles barnredaktion. Hon har tidigare arbetat på SVT, TV3 Sverige, Utbildningsradion och Svenska Yle, bland annat som reporter, manusförfattare och programledare inom ett flertal genrer, ansvarig producent för webbinnehållet och för internationella samproduktioner. Innan hon inledde sitt jobb på Yle 2018 arbetade hon med programinköp för barnkanalen på SVT. Sonck var också med om att starta streamingtjänsten Viaplay i Sverige och var då sajtchef för Finland och Danmark.

“Mycket är på gång inom mediebranschen just nu och jag ser fram emot att få vara med och säkra Svenska Yles position i den utvecklingen. Vi behöver fundera på hur vi kan nå ut till dem vi inte når idag, men också värna om den publik som helst tar till sig innehållet via tv och radio. Målet är att vi ska vara relevanta för alla och det kräver att vi har en nära kontakt med publiken”, säger Mikaela Sonck.

Sonck tar över efter Johanna Törn-Mangs som är ny direktör på Svenska Yle.

Under Socks tid har Svenska Yles barnredaktion lanserat BUU-sagan och andra poddar för barn, Hajbo Nyheter för barn, innehållshelheten Piki-BUU riktad till barn under tre år, innehållshelheten Teen riktad till 13-15 åringar, och satsat på finlandssvenskt drama för barn, genom bland annat tonårsserien Virala genier och Svenska Yles första dramaserie tolkad till teckenspråk, Bärtil på teckenspråk.

“I Mikaela Sonck får vi en modig ledare och en driven förnyare med starkt kunnande inom streaming, drama och barn, några av de områden som är centrala för Svenska Yles verksamhet framöver”, säger Törn-Mangs.