Hoppa till huvudinnehåll

Rattfull förare i Ingå orsakade annans död - döms till över tre års fängelse

En lykta med ett brinnande ljus vid en grav.
En passagerare i den mötande bilen dog. Illustrerande bild. En lykta med ett brinnande ljus vid en grav. Bild: Yle/Johanna Ventus Lykta,gravljus

En person som körde onykter och orsakade en annan persons död på stamväg 51 i Ingå i september 2018 har dömts till över tre års fängelse. Två andra i den mötande bilen skadades allvarligt.

Personen körde i riktning mot Helsingfors från en släktings sommarställe i Ekenäs efter att ha druckit alkohol. Under bilfärden hade hen fortsatt dricka öl. Vid olyckan hade personen en promillehalt på 2,23 i blodet.

Krockade vid omkörning

Dödsolyckan inträffade då den onyktra personen körde för fort på stamväg 51 och beslöt köra om bilen framför. Hen krockade då med en bil som körde i filen för mötande trafik.

Tre personer färdades i den andra bilen, alla vuxna medlemmar av samma familj. Passageraren i framsätet dog i olyckan. Föraren och en person i baksätet skadades allvarligt. De var på väg hem till Ekenäs efter en utfärd till Kyrkslätt.

Den onyktra föraren skadades inte allvarligt i olyckan.

Döms på flera punkter

Västra Nylands tingsrätt dömer den onyktra föraren till tre år och två månaders fängelse för grovt dödsvållande, två fall av grovt vållande av personskada, grovt äventyrande av trafiksäkerheten, grovt rattfylleri och förande av fortskaffningsmedel utan behörighet.

Personen ska även betala 10 000 euro för lidande till de två överlevande familjemedlemmarna, den avlidnas vuxna barn, och 60 000 euro till ett försäkringsbolag. Hen ska även ersätta staten för rättegångskostnader och kostnader för den rättsmedicinska obduktionen.

Domen har inte vunnit laga kraft.