Hoppa till huvudinnehåll

Skanskas utredning: Inga fler löneoklarheter har identifierats vid bygget på Olympiastadion

Helsingin Olympiastadion, ilmakuva
Helsingfors Olympiastadio ska stå klar i år. Helsingin Olympiastadion, ilmakuva Bild: Jaani Lampinen / Yle Helsingfors Olympiastadion,flygbilder

Olympiastadions huvudentreprenören Skanska har synat sina underleverantörer och har inte hittat fler fall där det skulle förekomma oklarheter kring lönerna.

MOT:s granskning av renoveringen av Olympiastadion avslöjade i våras att det förekommit problem såsom obetalda löner, olagliga avtal och dödshot. Skanska gjorde därefter en brottsanmälan till polisen angående de misstänkta hoten.

Företaget uppger att man i april slutade samarbeta med en av underleverantörerna och satte köpförbud på två företag. Med köpförbud menar Skanska att man i fortsättningen inte kommer att anlita företagen.

Följt upp löneoklarheterna

Skanska uppger att man begärde en stor uppföljningsrapport av de företag där det förekommit oklarheter med lönerna.

Begäran gällde hur underleverantörerna gått till väga när man betalat ut lönerna, lönekostnadernas storlek och företagets kunskaper om kollektivavtal.

- Vi bedömde svaren och utifrån dem valde vi företag till noggrannare intervjuer, säger Skanskas chef som har ansvar för arbetsförhållanden, Anu Aspiala.

Över 5 800 arbetstagare har arbetat på Olympiastadions byggarbetsplats under åren 2017-2020.

Skanska har haft direkta arbetsavtal med 300 underleverantörer och varuleverantörer.

Källa: Skanskas pressmeddelande

Läs också